Articolul 43 din Legea Privind emisiile industriale în Republica Moldova. Valorile-limită de emisie pentru instalațiile medii de ardere

(1) Valorile-limită de emisie pentru instalațiile medii de ardere sunt stabilite în anexa nr. 8.

(2) De la 1 ianuarie 2025, emisiile în atmosferă de SO2, NOx și de pulberi provenite de la o instalație medie de ardere existentă cu o putere termică instalată mai mare de 5 MW nu trebuie să depășească valorile-limită de emisie prevăzute în anexa nr. 8 partea 1 tabelele nr. 2 și 3. De la 1 ianuarie 2030, emisiile în atmosferă de SO2, NOx și de pulberi provenite de la o instalație medie de ardere existentă cu o putere termică instalată mai mică sau egală cu 5 MW nu trebuie să depășească valorile-limită de emisie prevăzute în anexa nr. 8 partea 1 tabelele nr. 1 și 3.

(3) Instalațiile medii de ardere existente care nu funcționează mai mult de 500 de ore pe an, calculate ca medie mobilă pe o perioadă de 5 ani, sunt exceptate de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie stabilite în anexa nr. 8 partea 1 tabelele nr. 1–3.

(4) Instalațiile medii de ardere existente care nu funcționează mai mult de 1000 de ore pe an, calculate ca medie mobilă pe o perioadă de 5 ani, sunt exceptate de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie stabilite în anexa nr. 8 partea 1 tabelele nr. 1–3 dacă sunt exploatate pentru producerea de energie termică în condiții meteorologice cu temperaturi excepțional de scăzute.

(5) În situațiile prevăzute la alin. (3) şi (4) se aplică o valoare-limită de emisie pentru pulberi de 200 mg/Nm3 în cazul instalațiilor care ard combustibili solizi.

(6) De la 1 ianuarie 2030, instalațiile medii de ardere existente care fac parte din „sisteme izolate mici” sau „microsisteme izolate” respectă valorile-limită de emisie stabilite în anexa nr. 8 partea 1 tabelele nr. 1–3.

(7) Până la 1 ianuarie 2030, instalațiile medii de ardere existente cu o putere termică instalată mai mare de 5 MW sunt exceptate de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie stabilite în anexa nr. 8, cu condiția ca cel puțin 50% din producția de energie termică utilă a instalației, ca medie mobilă pe o perioadă de 5 ani, să fie distribuite sub formă de aburi sau apă caldă unei rețele publice de termoficare. În situația unei astfel de excepții, valorile-limită de emisie stabilite de Agenția de Mediu nu depășesc 1100 mg/Nm3 pentru SO2 și 150 mg/Nm3 pentru pulberi.

(8) Până la 1 ianuarie 2030, instalațiile medii de ardere care folosesc biomasa solidă drept combustibil principal sunt exceptate de obligația de a respecta valorile-limită de emisie pentru pulberi stabilite în anexa nr. 8, cu condiția că aceste instalații să fie situate în zone în care, potrivit evaluărilor realizate în concordanță cu prevederile Legii nr. 98/2022 privind calitatea aerului atmosferic, este asigurată conformitatea cu valorile-limită impuse pentru substanțele poluante pentru care se realizează evaluarea calității aerului.

(9) În situația unei astfel de excepții prevăzute la alin. (8), valorile-limită de emisie stabilite de Agenția de Mediu nu depășesc 150 mg/Nm3 pentru pulberi.

(10) Agenția de Mediu se va asigura că nu se produce nicio poluare semnificativă și că se obține un nivel ridicat de protecție a mediului în ansamblul său.

(11) Până la 1 ianuarie 2030, instalațiile medii de ardere cu o putere termică instalată mai mare de 5 MW, exploatate în scopul alimentării stațiilor de comprimare a gazelor naturale necesare pentru a asigura securitatea şi siguranța sistemului național de transport al gazelor naturale, sunt exceptate de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie de NOx prevăzute în anexa nr. 8 partea 1 tabelul nr. 3.

(12) De la intrarea în vigoare a prezentei legi, emisiile în atmosferă de SO2, NOx și de pulberi provenite de la instalațiile medii de ardere noi nu depășesc valorile-limită de emisie prevăzute în anexa nr. 8 partea a 2-a.

(13) Instalațiile medii de ardere noi care nu funcționează mai mult de 500 de ore pe an, calculate ca medie mobilă pe o perioadă de 3 ani, sunt exceptate de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie stabilite în anexa nr. 8 partea a 2-a. În situația unei astfel de excepții se aplică o valoare-limită de emisie pentru pulberi de 100 mg/Nm3 în cazul instalațiilor care ard combustibili solizi.

(14) În zonele şi aglomerările, prevăzute în Legea nr. 98/2022 privind calitatea aerului atmosferic, Agenția de Mediu evaluează necesitatea de a aplica pentru fiecare instalație medie de ardere din aceste zone și aglomerări valori-limită de emisie mai stricte decât cele prevăzute în prezenta lege, ca măsură a planului de calitate a aerului, elaborat pentru acea zonă și aglomerare.

(15) În cazul în care operatorul nu poate să respecte valorile-limită de emisie prevăzute la alin. (2) și (12) pentru dioxidul de sulf din cauza unei întreruperi a aprovizionării cu combustibil cu conținut redus de sulf, ca urmare a unui deficit grav, Agenția de Mediu poate acorda o derogare, pentru o perioadă de maximum 6 luni, de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie menționate, pentru o instalație medie de ardere care utilizează, în mod normal, combustibil cu conținut redus de sulf.

(16) Agenția de Mediu poate acorda o derogare de la obligația de a respecta valorile-limită de emisie prevăzute la alin. (2) și (12) în cazul în care o instalație medie de ardere care folosește numai combustibil gazos trebuie să recurgă, în mod excepțional, la utilizarea altor tipuri de combustibil din cauza unei întreruperi neașteptate a aprovizionării cu gaz și, din acest motiv, ar trebui să fie dotată cu un echipament secundar de reducere a emisiilor. Perioada pentru care se acordă derogarea nu trebuie să depășească 10 zile, cu excepția cazului în care operatorul demonstrează Agenției de Mediu că e nevoie de o perioadă mai îndelungată.

(17) Agenția de Mediu informează Ministerul Mediului cu privire la orice derogare acordată în conformitate cu alin. (15) și (16), în termen de 5 zile de la acordarea acesteia.

(18) Pentru instalațiile medii de ardere cu combustibil multiplu, Agenția de Mediu stabilește valorile-limită de emisie respectând următoarele etape:

a) stabilirea valorii-limită de emisie pentru fiecare combustibil în parte, astfel cum este stabilită în anexa nr. 8;

b) determinarea valorilor-limită de emisie ponderate în funcție de tipul de combustibil, care sunt obține prin înmulțirea valorii-limită de emisie individuale menționată la lit. a) cu puterea termică pentru fiecare combustibil în parte, produsul înmulțirii fiind împărțit la suma puterilor termice ale tuturor combustibililor; și

c) agregarea valorilor-limită de emisie ponderate în funcție de tipul de combustibil.

(19) În cazul nerespectării valorilor-limită de emisie stabilite în anexa nr. 8, operatorul ia măsurile necesare pentru a asigura restabilirea conformității, în cel mai scurt timp posibil, fără a aduce atingere măsurilor necesare în corespundere cu art. 45.

Art 43 Legea Privind emisiile industriale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №227 din 30.09.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului