Articolul 51 din Legea Privind emisiile industriale în Republica Moldova. Controlul emisiilor, monitorizarea emisiilor, respectarea valorilor-limită de emisieşi rapoartele privind conformarea

(1) Operatorul aplică măsurile necesare prin care să se asigure că instalația este conformă cu una dintre următoarele condiții:

a) respectă valorile-limită de emisie a gazelor reziduale, valorile-limită pentru emisiile fugitive sau totale, cantitatea de compuși organici volatili utilizați, precum şi celelalte cerințe prevăzute în anexa nr. 12 părțile 2 şi 3;

b) aplică o schemă de reducere a emisiilor de compuși organici volatili prevăzută în anexa nr. 12 partea a 5-a, cu condiţia să atingă o reducere a emisiilor echivalentă cu cea pe care ar realiza-o aplicând valorile-limită de emisie menționate la lit. a).

(2) Agenția de Mediu permite ca emisiile instalației să depășească valoarea-limită de emisie prevăzută la alin. (1) lit. a), cu condiția сă niciun risc semnificativ asupra mediului sau a sănătății umane nu se anticipează și operatorul demonstrează că instalația nu poate, din punct de vedere tehnic şi economic, să respecte valoarea-limită pentru emisiile fugitive și că se aplică cele mai bune tehnici disponibile.

(3) Acordarea excepției prevăzute la alin. (2) se aplică în baza avizului emis de Agenția Națională pentru Sănătate Publică.

(4) Pentru activitățile de acoperire prevăzute în anexa nr. 12 partea a 2-a pct. 8, care nu pot fi efectuate în condiții controlate, Agenția de Mediu permite ca emisiile din instalație să nu respecte cerințele prevăzute la alin. (1) în cazul în care operatorul demonstrează autorității competente că o astfel de conformare nu este fezabilă din punct de vedere tehnic şi economic şi că sunt aplicate cele mai bune tehnici disponibile.

(5) Emisiile de compuși organici volatili cărora le sunt atribuite ori pe care trebuie aplicate frazele de pericol H340, H350, H350i, H360D ori H360F sau emisiile de compuși organici volatili halogenați cărora le sunt atribuite sau pe care trebuie aplicate frazele de pericol H341 ori H351 sunt verificate în condiții controlate, în măsura în care acest lucru este fezabil din punct de vedere tehnic şi economic, cu scopul de a proteja mediul şi sănătatea umană, şi nu trebuie să depășească valorile-limită de emisie prevăzute în anexa nr. 12 partea a 4-a.

(6) Instalațiile care sunt exploatate în două sau mai multe activități, fiecare depășind pragurile de consum stabilite în anexa nr. 12 partea a 2-a, îndeplinesc următoarele condiții:

a) pentru substanțele indicate la alin. (5), se respectă cerințele pentru fiecare activitate în parte;

b) pentru toate celelalte substanțe, altele decât cele prevăzute la lit. a):

1. se respectă prevederile alin. (1) pentru fiecare activitate în parte; sau

2. să se atingă un nivel al emisiilor totale de compuși organici volatili aflat sub nivelul care ar fi fost atins prin aplicarea pct. 1.

(7) În cursul operațiunilor de pornire și de oprire sunt luate toate măsurile de precauție corespunzătoare pentru a reduce la minim emisiile de compuși organici volatili.

(8) Agenția de Mediu stabilește în autorizația integrată de mediu și în autorizația de mediu cerințe pentru ca monitorizarea emisiilor să se desfășoare conform anexei nr. 12 partea a 6-a.

(9) Valorile-limită de emisie pentru gazele reziduale se consideră respectate în cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute în anexa nr. 12 partea a 8-a.

(10) Operatorul furnizează Agenției de Mediu, o dată pe an şi/sau la cerere, date care să îi permită acesteia să verifice conformarea cu următoarele condiții, după caz:

a) valorile-limită de emisie pentru gazele reziduale, valorile-limită pentru emisiile fugitive şi totale ale compușilor organici volatili;

b) cerințele specificate în schema de reducere a emisiilor de compuși organici volatili prevăzută în anexa nr. 12 partea a 5-a;

c) derogările acordate în conformitate cu alin. (2) şi (4).

(11) Raportul privind conformarea include, după caz, un plan de gestionare a solvenților organici, întocmit în conformitate cu anexa nr. 12 partea a 7-a.

Art 51 Legea Privind emisiile industriale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №227 din 30.09.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului