Articolul 10 din Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova. Înregistrarea în Registrul de stat

(1) Înregistrarea preliminară a obiectivului industrial în Registrul de stat se efectuează în baza unei notificări a operatorului către Agenție, odată cu obținerea autorizației de construire a obiectivului, dar nu mai târziu de data inițierii lucrărilor în cauză.

(2) Operatorul transmite notificarea privind începerea lucrărilor de construcție a obiectivului industrial, ce conține datele de identificare a operatorului, a terenului sau a altui bun imobil în cadrul căruia se preconizează construirea obiectivului industrial, anexând copia autorizației de construire. În urma recepționării notificării, Agenția, în decurs de 5 zile lucrătoare, examinează documentele transmise, verifică dacă viitorul obiectiv industrial se încadrează în categoria de obiective potențial periculoase, acordă obiectivului în cauză un număr de identificare și include datele despre viitorul obiectiv industrial în Registrul de stat. Agenția înregistrează și operatorul care a transmis notificarea, în cazul în care acesta nu este înregistrat în Registrul de stat.

(3) În urma finalizării construcției obiectivului industrial și semnării procesului-verbal de recepție, Agenția, în decurs de 5 zile lucrătoare, examinează documentele transmise și include datele despre obiectivul industrial în Registrul de stat. Agenția înregistrează și operatorul care a transmis notificarea, în cazul în care acesta nu este înregistrat în Registrul de stat.

(4) Înregistrarea unui obiectiv industrial funcțional după reconstrucția, reparația capitală și reutilarea tehnică a acestuia se efectuează în urma finalizării lucrărilor menționate și semnării procesului-verbal de recepție. În baza procesului-verbal de recepție, în maximum 5 zile lucrătoare, Agenția ajustează și completează datele din Registrul de stat în privința obiectivului industrial deja înregistrat.

(5) Înregistrarea unei instalații tehnice/unui sistem tehnologic se efectuează în baza unei notificări din partea operatorului instalației/sistemului în cauză. După punerea în funcțiune a instalației tehnice/sistemului tehnologic în cauză, operatorul completează și transmite către Agenție o notificare, în care se identifică operatorul, instalația tehnică/sistemul tehnologic și obiectivul industrial sau obiectivul social-comunal în cadrul căruia această instalație/acest sistem funcționează, anexând o copie a procesului-verbal de recepție corespunzător.

(6) În urma recepționării notificării menționate la alin. (5), în decurs de 15 zile lucrătoare, Agenția examinează conținutul notificării, atribuie un număr unic de identificare instalației tehnice/sistemului tehnologic în cauză și include datele despre acesta/aceasta și despre operator în Registrul de stat. În termen de 15 zile lucrătoare, ca urmare a analizei riscurilor, dacă este cazul, Agenția poate iniția un control inopinat pentru verificarea respectării cerințelor de securitate la instalația tehnică/sistemul tehnologic notificat, conform prevederilor Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Indiferent dacă Agenția a desfășurat sau nu controlul inopinat la fața locului, în cazul în care notificarea este completă și nu s-a depistat fals în datele indicate în aceasta sau în documentele anexate, Agenția este obligată să înregistreze instalația tehnică/sistemul tehnologic notificat imediat după expirarea termenului de 15 zile lucrătoare de la data notificării.

(7) Înregistrarea procesului de lichidare/desființare a obiectivului industrial sau a instalației tehnice/sistemului tehnologic se efectuează în baza unei notificări din partea operatorului sau a proprietarului acestora, odată cu obținerea autorizației de desființare, dar nu mai târziu de începerea lucrărilor de lichidare/desființare. În urma recepționării notificării, Agenția examinează conținutul acesteia și, ca urmare a analizei riscurilor, dacă este cazul, poate iniția un control inopinat pentru verificarea respectării cerințelor de securitate la obiectivul industrial sau la instalația tehnică/sistemul tehnologic notificat în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării, conform prevederilor Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. După executarea lucrărilor de lichidare/desființare, Agenția ajustează în mod corespunzător datele din Registrul de stat în privința obiectivului industrial sau instalației tehnice/sistemului tehnologic lichidat/desființat.

(8) Persoana juridică specializată care intenționează să desfășoare una sau mai multe activități prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. d) notifică în acest sens Agenția cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de începerea activității. În urma recepționării notificării, Agenția examinează conținutul acesteia și, ca urmare a analizei riscurilor, dacă este cazul, poate iniția un control inopinat pentru verificarea respectării cerințelor de activitate în termen de 10 zile lucrătoare de la data notificării, conform prevederilor Legii nr. 131/2012 privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător. Indiferent dacă a desfășurat sau nu controlul la fața locului, în cazul în care notificarea este completă și nu s-a constatat fals în datele indicate în notificare sau în documentele anexate, Agenția este obligată să înregistreze persoana juridică în cauză imediat după expirarea termenului de 10 zile lucrătoare de la data notificării.

(9) Persoana juridică specializată care intenționează să desfășoare una sau mai multe din activitățile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a), c) și f) notifică în acest sens Agenția cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de începerea activității. Agenția examinează conținutul notificării și, dacă notificarea este completă și nu s-a constatat fals în datele indicate în aceasta sau în documentele anexate, Agenția este obligată să înregistreze persoana juridică în cauză imediat după expirarea termenului de 10 zile lucrătoare de la data notificării. Notificarea pentru activitățile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a), c) și f) se face o singură dată și nu este necesară pentru fiecare obiectiv/lucrare în parte.

(10) În baza notificării făcute în scopul înregistrării obiectivului industrial, a instalației tehnice/sistemului tehnologic sau a persoanei juridice specializate, se solicită un control inopinat din partea Agenției la obiectivul industrial, instalația tehnică/sistemul tehnologic sau la persoana juridică specializată în cauză, care se efectuează gratuit. Forma notificărilor și particularitățile transmiterii, procesării și înregistrării acestora pentru fiecare categorie de evenimente, persoane, obiective sau instalații în parte se stabilesc de Guvern.

(11) Activitatea în domeniul securității industriale și, în particular, activitatea la obiectivele industriale/instalațiile tehnice notificate poate fi inițiată în urma înregistrării în Registrul de stat. În cazul în care Agenția nu înregistrează în termen obiectivul industrial/instalația tehnică ori persoana juridică specializată care a transmis notificarea sau nu anunță persoanele juridice specializate despre refuzul înregistrării în legătură cu depistarea unor date incomplete sau falsuri în notificare, la expirarea termenului prevăzut pentru fiecare caz în parte, operatorii și persoanele juridice specializate pot iniția activitatea notificată sau lucrările la obiectivul industrial/instalația tehnică notificată. Persoanele juridice specializate/operatorii vor iniția activitatea numai după informarea repetată a Agenției despre începerea activității notificate sau a lucrărilor la obiectivul industrial/instalația tehnică notificată în legătură cu lipsa de reacție din partea Agenției în termenul stabilit de lege. Informarea se efectuează în scris, în formă liberă, anexând o copie a notificării inițiale, în trei exemplare, și se asigură confirmarea recepției din partea Agenției. Un exemplar este păstrat la persoana juridică specializată/operatorul care a informat drept dovadă a informării și depășirii termenului pentru înregistrare, al doilea exemplar se păstrează la Agenție și al treilea se transmite autorității competente.

(12) Obiectivele industriale, instalațiile tehnice, operatorii și persoanele juridice specializate se înregistrează în Registrul de stat pe termen nelimitat. Niciun obiectiv industrial, instalație tehnică, operator sau persoană juridică specializată nu se radiază din Registrul de stat. Agenția asigură ajustarea informației în mod corespunzător, inclusiv reflectă schimbările care au survenit în regimul de lucru sau în situația juridică ori starea tehnică a acestora. În privința obiectivelor industriale, instalațiilor tehnice și a persoanelor juridice specializate lichidate sau desființate, după expirarea termenului de 10 ani de la mențiunea corespunzătoare, în Registrul de stat se păstrează doar informația primară privind identificarea acestora, restul informației și fișierelor fiind arhivate în modul prevăzut de cadrul normativ în vigoare la acea dată.

Art 10 Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №151 din 09.06.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului