Articolul 18 din Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova. Înregistrarea organismelor de inspecție

(1) În vederea înregistrării în Registrul de stat, organismul de inspecție notifică în acest sens autoritatea competentă și prezintă următoarele documente:

a) o copie a certificatului de acreditare relevant;

b) o copie a poliței de asigurare de răspundere civilă, valabilă pentru prejudiciile ce pot fi cauzate ca urmare a prestării serviciilor.

(2) Organismul de inspecție care efectuează notificarea este obligat să introducă toate datele în conformitate cu formularul de notificare, aprobat de Guvern, inclusiv informația privind personalul implicat în inspecție și mijloacele/utilajele disponibile la data notificării. Notificarea se efectuează cu cel puțin 10 zile lucrătoare înainte de începerea activității, pe suport de hârtie sau în format electronic.

(3) Înregistrarea în Registrul de stat este efectuată de autoritatea competentă, în termen de 10 zile lucrătoare de la data notificării, conform prezentei legi și reglementărilor aprobate de Guvern, și este actualizată ori de câte ori este necesar. Notificarea se consideră efectuată la data la care este confirmată de către autoritatea competentă. Confirmarea se face de autoritatea competentă, pe suport de hârtie sau în format electronic, la momentul recepționării formularului de notificare completat, fără examinarea prealabilă a conținutului notificării.

(4) Organismele de inspecție acreditate sunt înregistrate în Registrul de stat, cu indicarea în mod expres a dreptului de a efectua inspecții și a emite rapoarte de inspecție, precum și a sarcinilor specifice privind categoriile de instalații tehnice/sisteme tehnologice. În urma înregistrării, autoritatea competentă comunică acest fapt organismului de inspecție. Autoritatea competentă eliberează organismului de inspecție înregistrat un extras din Registrul de stat prin intermediul poștei electronice sau al altor mijloace de comunicații, în toate cazurile în format electronic, cu respectarea prevederilor Legii nr. 91/2014 privind semnătura electronică și documentul electronic.

(5) Notificarea unor date eronate sau incomplete atrage nulitatea întregii notificări și, respectiv, ilegalitatea activității de inspecție în domeniul securității industriale. Dacă notificarea se constată nulă, autoritatea competentă, în termen de 5 zile lucrătoare de la data notificării, informează în scris în acest sens persoana juridică care a efectuat notificarea.

(6) Nu pot fi înregistrate în Registrul de stat organismele de inspecție aflate în perioada în care sunt private de dreptul de a desfășura activități în domeniul pentru care solicită înregistrarea, prin decizia instanței de judecată, ca urmare a comiterii unei contravenții sau a unei infracțiuni din domeniul securității industriale.

(7) Statutul de organism de inspecție funcțional în cadrul Registrului de stat, fără restrângerea drepturilor și atribuțiilor de funcționare, se menține pe perioada de valabilitate a acreditării și respectării cerințelor prevăzute la art. 17 alin. (1). În situația restrângerii, suspendării sau a retragerii acreditării, fie în situația suspendării activității din inițiativă proprie sau a lichidării organismului de inspecție, autoritatea competentă ajustează în mod corespunzător statutul organismului de inspecție în cadrul Registrului de stat.

Art 18 Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №151 din 09.06.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului