Articolul 19 din Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova. Atestarea personalului

(1) Personalul tehnic-ingineresc și cel muncitoresc care desfășoară activitățile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a)–d) (în continuare – personal) este obligat să-și mențină nivelul de calificare și să confirme cunoașterea normelor și a regulilor de securitate.

(2) Specialiștii atestați conform prevederilor Regulamentului cu privire la atestarea tehnico-profesională a specialiștilor cu activități în construcții, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr. 329/2009, și care dețin certificatul de atestare tehnico-profesională corespunzător nu necesită atestarea suplimentară conform prevederilor prezentei legi.

(3) Instruirea personalului este asigurată de operator/angajator. Frecvența, modul de instruire, complexitatea și durata instruirii se decid de către agentul economic/angajator împreună cu persoana care urmează a fi instruită, luând-se în considerare nivelul de cunoștințe și experiența persoanei în cauză.

(4) Atestarea personalului tehnic-ingineresc se efectuează o dată la 36 de luni (primele 2 atestări). Următoarele atestări se efectuează o dată la 60 de luni.

(5) Atestarea personalului muncitoresc se efectuează:

a) o dată la 12 luni – personalul cu o vechime în profesie de până la 3 ani; și

b) o dată la 24 luni – personalul cu o vechime în profesie de peste 3 ani.

(6) Instruirea personalului se efectuează la centrele specializate de instruire pe domenii de activitate/specialități. Instruirea se desfășoară în corespundere cu Regulamentul cu privire la formarea continuă a adulților, aprobat prin Hotărârea de Guvern nr.193/2017, conform programelor de fоrmаrе соntinuă а adulților, coordonate cu Agenția și supuse еvаluării în vederea acreditării sau autorizării de funсțiоnаrе provizorie, în condițiile legii.

(7) Centrele specializate de instruire pot presta servicii de instruire și atestare în domeniul securității industriale dacă se înregistrează în Registrul național al calificărilor, instituit prin Hotărârea de Guvern nr. 1199/2018, și întrunesc cerințele pentru furnizorii de formare continuă a adulților prevăzute în Codul educației și reglementările aprobate de Guvern privind formarea continuă a adulților.

(8) Centrele specializate de instruire sunt obligate să transmită Agenției în format electronic, prin intermediul poștei electronice sau al altor mijloace de comunicații, până în data de 10 a lunii următoare trimestrului de raportare, informația cu privire la persoanele instruite și atestate, indicând operatorii/agenții economici în beneficiul cărora s-au desfășurat instruirile și atestările.

(9) Atestarea personalului se efectuează în urma unei instruiri sau în lipsa acesteia, conform Nomenclatorului obiectivelor industriale, al instalațiilor tehnice, utilajelor și tehnologiilor utilizate în cadrul acestora și apartenența acestora la clase de pericol, prevăzut în anexa nr. 2, și conform activităților stipulate la art. 9 alin. (1) lit. a)–d), în limita necesară pentru executarea atribuțiilor de funcție.

(10) Atestarea personalului poate fi inițială, periodică și extraordinară.

(11) Atestarea inițială și cea periodică este obligatorie pentru următoarele categorii de personal:

a) personalul tehnic-ingineresc și muncitoresc care desfășoară activitățile prevăzute la art. 9 alin. (1) lit. a)–d);

b) personalul responsabil de organizarea și efectuarea controlului intern de producție la obiectivele industriale.

(12) Atestarea inițială a personalului se efectuează nu mai târziu de 30 de zile lucrătoare de la:

a) numirea în funcție;

b) transferul la un alt loc de muncă, atunci când atribuțiile de funcție cuprind domenii noi, pentru care este necesară o atestare;

c) încheierea contractului de muncă cu un alt angajator, atunci când atribuțiile de funcție cuprind domenii noi, pentru care este necesară o atestare.

(13) Atestarea periodică a personalului se efectuează în intervalele prevăzute la alin. (4) și (5).

(14) Atestarea extraordinară a personalului se efectuează în cazul în care rezultatele cercetării tehnice privind cauzele avariei la obiectivul industrial sau la instalația tehnică/sistemul tehnologic constată încălcări ale normelor și regulilor de securitate admise de angajați.

(15) Atestarea personalului tehnic-ingineresc se efectuează de comisia creată în cadrul centrului specializat de instruire, din a cărei componență face parte, în mod obligatoriu, un reprezentant al Agenției.

(16) Personalul muncitoresc este atestat de comisia de atestare din cadrul operatorului, formată din personal tehnic-ingineresc atestat în mod corespunzător. În cazul în care operatorul nu poate asigura formarea comisiei, atestarea personalului muncitoresc se efectuează conform alin. (15).

(17) Pentru admiterea la atestare în cadrul unui centru specializat de instruire, operatorul/angajatorul depune o cerere pe suport de hârtie sau în format electronic, la care anexează următoarele documente pentru fiecare candidat:

a) o copie a actului de studii (diplomă, certificat, atestat) ce conferă dreptul legal de a practica o profesie/meserie;

b) copii ale documentelor privind instruirea/formarea profesională relevante domeniului de atestare, în cazul personalului tehnic-ingineresc, obținute conform intervalelor stabilite la alin. (4), și, în cazul personalului muncitoresc, obținute conform intervalelor stabilite la alin. (5);

c) o copie a documentului de angajare a candidatului;

d) o copie a permisului de exercitare precedent.

(18) Componența nominală a comisiei de atestare se aprobă prin ordinul conducătorului centrului specializat de instruire sau al operatorului. Din comisie fac parte cel puțin 3 persoane, inclusiv președintele.

(19) Comisia de atestare are următoarele atribuții:

a) aprobă lista de întrebări pentru proba scrisă;

b) examinează dosarele persoanelor supuse atestării;

c) decide asupra susținerii/nesusținerii atestării în cazul fiecărui candidat și decide asupra calificativelor acordate în urma atestării;

d) examinează rezultatele probei scrise;

e) decide asupra anulării rezultatelor atestării;

f) examinează contestațiile solicitanților privind rezultatele atestării și decide asupra acestora.

(20) Centrul specializat de instruire asigură imparțialitatea comisiei la luarea deciziei privind atestarea personalului. Persoanele care au participat la instruirea personalului nu au dreptul sa fie numite în componența comisiei de atestare în calitate de membru.

(21) Decizia comisiei de atestare într-un domeniu concret de activitate se ia în baza probei scrise și se confirmă prin semnătura președintelui comisiei și înscrierea în fișa de examinare a calificativului „atestat”/„neatestat”.

(22) În cazul neatestării unor candidați, examinarea lor repetată se efectuează ulterior, în cadrul activității ordinare a comisiei de atestare.

(23) Dacă după examinarea repetată se acordă calificativul „neatestat”, se recomandă instruirea suplimentară a candidatului în centrul specializat de instruire. Recomandarea instruirii suplimentare se indică în procesul-verbal de atestare.

(24) În urma atestării se eliberează un permis de exercitare care conține:

a) fotografia titularului;

b) denumirea entității care a desfășurat atestarea;

c) seria, numărul și data de eliberare a permisului de exercitare;

d) numele și prenumele titularului, specializarea/activitatea atestată;

e) termenul de valabilitate al permisului de exercitare;

f) semnătura președintelui comisiei de atestare și ștampila centrului specializat de instruire sau ale operatorului;

g) semnătura reprezentantului Agenției, în cazul atestării personalului tehnic-ingineresc.

(25) La solicitarea operatorului/angajatorului, atestarea periodică a personalului poate fi efectuată fără instruire.

(26) Permisul de exercitare se eliberează în termen de 5 zile lucrătoare de la data susținerii atestării.

(27) În cazul transferului la o altă întreprindere sau al activității prin cumul la o altă unitate (întreprindere), permisul de exercitare al personalului tehnic-ingineresc este valabil până la următoarea atestare periodică, dacă activitățile desfășurate se încadrează în specializarea prevăzută în permisul de exercitare deținut.

(28) Termenul de valabilitate al permisului de exercitare poate fi prelungit pentru perioade consecutive conform intervalelor specificate la alin. (4) și (5), după susținerea atestării periodice.

(29) În cazul în care informația din permisul de exercitare valabil, prevăzută la alin. (24) lit. d), a suferit modificări sau în caz de pierdere ori deteriorare a permisului, titularului, în termen de 5 zile lucrătoare, i se eliberează un duplicat al permisului de exercitare. Termenul de valabilitate al duplicatului permisului de exercitare nu poate depăși termenul indicat în permisul valabil.

Art 19 Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №151 din 09.06.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului