Articolul 4 din Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova. Obiective industriale și instalații tehnice potențial periculoase

(1) La categoria obiectivelor industriale potențial periculoase (în continuare – obiective industriale) se raportează întreprinderile sau secțiile acestora, spațiile de producție, sistemele tehnologice, sectoarele, terenurile, construcțiile, încăperile, depozitele aflate la/sub nivelul solului sau alte obiective industriale în cadrul cărora:

1) sunt produse, utilizate, manipulate ori depozitate, în una sau mai multe instalații tehnice, substanțele periculoase prevăzute în anexa nr. 1 la Legea nr.108/2020 privind controlul pericolelor de accidente majore care implică substanțe periculoase;

2) se utilizează instalații, sisteme tehnologice și conducte ce funcționează la o presiune excesivă de peste 0,07 MPa:

a) a aburului, a substanțelor periculoase (în stare gazoasă sau lichefiată);

b) a apei, la o temperatură de încălzire de peste 115°C;

c) a altor lichide, la o temperatură ce depășește punctul de fierbere la o presiune excesivă de peste 0,07 MPa;

3) se utilizează instalații și mecanisme de ridicat (macarale, turle, ascensoare);

4) se depozitează ori se prelucrează materii prime vegetale, în procesul cărora se formează medii explozive de praf combustibil; de asemenea:

5) obiectivele industriale de transport al gazelor naturale prin conducte magistrale cu o presiune de peste 1,2 MPa, inclusiv conductele magistrale de gaze naturale, stațiile de comprimare a gazelor naturale, stațiile de predare a gazelor naturale, stațiile de măsurare a gazelor naturale;

6) obiectivele industriale și social-comunale din domeniul alimentarii cu gaze naturale cu o presiune de până la 1,2 MPa inclusiv, obiectivele industriale destinate distribuției și stocării gazelor petroliere lichefiate (GPL) cu o presiune de până la 1,6 MPa și obiectivele industriale destinate producerii, stocării și distribuției biogazului;

7) depozitele de materiale explozive, sectoarele de subsol în perimetrul cărora se efectuează lucrări de dinamitare, obiectivele de extracție a petrolului brut și a gazelor naturale, precum și pentru efectuarea lucrărilor de forare cu adâncimea de peste 100 m.

(2) Obiectivele industriale, în funcție de consecințele unei posibile avarii sau ale unui accident major asupra intereselor vitale ale persoanei și ale societății, se împart în patru clase de pericol:

a) clasa I de pericol – obiectivele industriale care constituie un pericol foarte înalt;

b) clasa II de pericol – obiectivele industriale care constituie un pericol înalt;

c) clasa III de pericol – obiectivele industriale care constituie un pericol mediu;

d) clasa IV de pericol – obiectivele industriale care constituie un pericol redus.

(3) Atribuirea obiectivelor industriale la clase de pericol conform criteriilor de clasificare specificate la anexa nr. 1 se efectuează la etapa înregistrării acestora în Registrul de stat al obiectivelor industriale și instalațiilor tehnice potențial periculoase.

(4) Nomenclatorul obiectivelor industriale, al instalațiilor tehnice, utilajelor și tehnologiilor utilizate în cadrul acestora și apartenența acestora la clase de pericol este prevăzut în anexa nr. 2.

(5) La categoria instalații tehnice potențial periculoase (în continuare – instalații tehnice) din cadrul obiectivelor industriale și al obiectivelor social-comunale se raportează:

a) cazanele de abur, inclusiv cazane-boilere, supraîncălzitoare cu abur și economizoare autonome cu o presiune de peste 0,07 MPa, cazane de apă fierbinte și economizoare autonome cu o temperatură a apei de peste 115°C;

b) recipientele simple sub presiune cu o presiune de peste 0,07 MPa;

c) echipamentele sub presiune cu o presiune de peste 0,07 MPa;

d) ascensoarele;

e) elevatoarele electrice și hidraulice pentru ridicarea persoanelor și a mărfurilor;

f) instalațiile de transport pe cablu destinate persoanelor;

g) escalatoarele;

h) platformele de ridicare;

i) echipamentele și instalațiile dotate cu mecanisme de ridicare, montate și utilizate în parcuri de distracții;

j) sistemele și instalațiile de gaze ale centralelor termice (surselor autonome de alimentare cu căldură) sau alt utilaj consumator de gaze cu o capacitate unitară de peste l00 kW sau o capacitate sumară de peste 600 kW, amplasate într-un singur loc de consum.

(6) Obiectivele industriale și instalațiile tehnice potențial periculoase utilizate în cadrul acestora și al obiectivelor social-comunale sunt supuse înregistrării de stat.

Art 4 Legea Privind funcționarea în condiții de siguranță a obiectivelor industriale și a instalațiilor tehnice potențial periculoase în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №151 din 09.06.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului