Articolul 11 din Legea Privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului în Republica Moldova. Consecințele juridice ce survin în situația lipsei aprobării prealabile

(1) În cazul în care investitorul efectuează activități investiționale în domeniile de importanță pentru securitatea statului prevăzute la art. 4 sau al căror obiect constituie bunuri de importanță pentru securitatea statului prevăzute la art. 5 cu încălcarea prevederilor art.7, fără deținerea aprobării prealabile a Consiliului, intervin următoarele consecințe juridice:

a) Consiliul dispune suspendarea exercitării dreptului de vot, a dreptului de convocare şi desfăşurare a adunării generale a acţionarilor/asociaților, a dreptului de a introduce chestiuni în ordinea de zi, a dreptului de a propune candidaţi pentru membrii organului de conducere, a dreptului de a primi dividende/venit din distribuirea profitului net, în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a). Acţiunile/părțile sociale cu drept de vot suspendat nu se exclud din calcul la convocarea adunării generale a acţionarilor/asociaților şi la stabilirea cvorumului. În cazul în care acţiunile cu drept de vot/părțile sociale suspendate constituie 50% sau mai mult din acţiunile cu drept de vot/părțile sociale, se consideră că adunarea generală a acţionarilor/asociaților are cvorum dacă la aceasta participă acţionari/asociați care deţin cel puţin 25% din drepturile de vot ale entității. Acțiunile/părțile sociale cu drept de vot suspendat nu participă la adoptarea hotărârilor privind chestiunile incluse pe ordinea de zi a adunării generale a acţionarilor/asociaților;

b) Consiliul dispune suspendarea derulării contractelor/tranzacțiilor, în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b)–f), până la obținerea aprobării.

(2) În termen de 20 de zile de la data la care a aflat despre investiția realizată cu încălcarea prevederilor art. 7, Consiliul informează investitorul potenţial și părțile participante la investiție.

(3) Investitorii potențiali care au încălcat prevederile art. 7 sunt obligați să solicite aprobarea prealabilă în termen de 30 de zile de la data notificării parvenite din partea Consiliului sau să vândă acțiunile/părțile sociale achiziționate/dobândite în termen de 60 de zile de la data notificării parvenite din partea Consiliului, în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a), ori să declare rezoluțiunea contractelor/tranzacțiilor în termen de 30 de zile de la data notificării parvenite din partea Consiliului, în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b)–d).

(4) Consiliul poate dispune prelungirea termenului prevăzut la alin. (3) în cazul în care aceasta este necesară în scopul neadmiterii periclitării stabilității financiare sau în cazul în care există un interes public justificat. Cererea de prelungire a termenului se depune de către investitorul potențial cu 10 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului precedent.

(5) În situația în care nu intenționează să demareze procesul de solicitare a aprobării prealabile în termenul prevăzut la alin. (3), investitorii potențiali sunt în drept să înstrăineze acțiunile/părțile sociale achiziționate în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a) sau să declare rezoluțiunea contractelor/tranzacțiilor în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b)–f).

(6) Dacă în termenele prevăzute la alin. (3) și (4) nu a fost realizată niciuna dintre acțiunile prevăzute la alin. (5), în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. a), organul executiv al persoanei juridice, în termen de cel mult 15 zile de la data expirării termenului prevăzut la alin. (4), emite decizia privind anularea acțiunilor/părților sociale şi emiterea de noi acţiuni/părți sociale în acelaşi număr şi de aceeași clasă, în cazul societăților pe acțiuni, și în aceeași cotă, în cazul societăților cu răspundere limitată.

Deciziile menționate se aduc la cunoștința Consiliului în termen de 5 zile de la data adoptării acestora.

(7) Dacă în termenele prevăzute la alin. (3) și (4) nu a fost realizată niciuna dintre acțiunile prevăzute la alin. (5), în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b)–f), Consiliul, în termen de 30 de zile, solicită investitorului potențial rezoluțiunea contractului și repararea de către investitor a prejudiciului cauzat.

(8) Prevederile alin. (6) și (7) nu se aplică în cazul investițiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) realizate în urma constatării că obiectul activităților investiționale constituie bunuri obținute prin donaţie sau prin alt mod de transmitere cu titlu gratuit reglementat de legislația civilă ori ca rezultat al reducerii capitalului social. În acest caz, Consiliul dispune suspendarea derulării contractelor/tranzacțiilor până la obținerea aprobării. Dacă aprobarea nu este solicitată în termenul prevăzut la alin. (3) sau dacă, în urma examinării efectuate, Consiliul adoptă decizia de refuz al aprobării prealabile, se aplică prevederile alin. (6) și (7).

Art 11 Legea Privind mecanismul de examinare a investițiilor de importanță pentru securitatea statului în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №174 din 11.11.2021

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului