Articolul 16 din Legea Privind protecţia desenelor şi modelelor industriale în Republica Moldova. Desenele şi modelele industriale create de salariaţi

(1) Dreptul asupra desenului sau modelului industrial creat de salariat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în executarea unei sarcini încredinţate în scris de patron (desen sau model industrial de serviciu) aparţine patronului dacă contractul încheiat între ei nu prevede altfel. În cazul creării unui desen sau model industrial de serviciu, autorul are dreptul la o remuneraţie corespunzătoare beneficiului obţinut din utilizarea desenului sau modelului industrial de către patron sau beneficiului prezumat. Remuneraţia se plăteşte în cuantumul şi în condiţiile stipulate în contractul încheiat între autor şi patron.

(2) Dacă desenul sau modelul industrial a fost creat pe baza unui contract de cercetare ştiinţifică sau de experimentare-proiectare, drepturile ce decurg din crearea lui se stabilesc prin acest contract, autorul avînd dreptul la o remuneraţie în cuantumul şi în condiţiile de plată stabilite în contractul încheiat între el şi patron.

(3) În cazul unui desen sau model înregistrat, autorul este obligat să informeze în scris patronul, în termen de o lună de la data elaborării, despre crearea desenului sau modelului industrial de serviciu. Dacă, în decursul a 60 de zile de la data la care autorul a informat patronul despre elaborarea desenului sau modelului industrial de serviciu, cel de-al doilea nu va depune cerere şi nu va cesiona unei alte persoane dreptul de a o depune, autorul este în drept să depună cerere şi să înregistreze desenul sau modelul industrial în numele său. În acest caz, patronul are dreptul preferenţial la licenţă neexclusivă în vederea utilizării desenului sau modelului industrial.

(4) În cazul în care patronul obţine certificat de înregistrare, autorul are dreptul preferenţial la o licenţă neexclusivă gratuită în vederea utilizării desenului sau modelului industrial.

(5) În cazul în care părţile nu au convenit asupra cuantumului remuneraţiei autorului ori asupra preţului licenţei, cuantumul sau preţul urmează să fie stabilite de instanţa judecătorească în funcţie de aportul fiecărei părţi la crearea desenului sau modelului industrial, precum şi în funcţie de valoarea comercială a desenului sau modelului industrial.

(6) Patronul şi autorul sînt obligaţi să se informeze reciproc în scris asupra stadiului de elaborare a desenului sau modelului industrial şi să se abţină de la orice dezvăluire ce ar putea să prejudicieze fiecare parte în exercitarea drepturilor sale. Partea care a încălcat aceste obligaţii trebuie să repare prejudiciile cauzate celeilalte părţi, inclusiv profitul ratat, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Art 16 Legea Privind protecţia desenelor şi modelelor industriale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №161 din 12.07.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului