Articolul 32 din Legea Privind regimul străinilor în Republica Moldova în Republica Moldova. Acordarea dreptului de şedere provizorie

(1) Pentru acordarea dreptului de ședere provizorie, străinul trebuie să depună la autoritatea competentă pentru străini o cerere în acest sens cu cel puțin 30 de zile calendaristice, iar cetățenii Uniunii Europene – cu cel puțin 15 zile calendaristice, înainte de expirarea termenului pentru care li s-a acordat dreptul de aflare.

(2) Cererea de acordare a dreptului de ședere provizorie va fi însoțită de următoarele acte:

a) pașaportul național în original și în copie, în al cărui temei străinul a intrat pe teritoriul Republicii Moldova;

b) actul ce atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra locuinței de pe teritoriul Republicii Moldova;

c) dovada asigurării medicale și a mijloacelor de întreținere;

d) actele de stare civilă în original și în copii;

e) certificatul de cazier judiciar sau un alt document cu aceeași valoare juridică, tradus și legalizat/apostilat de autoritățile statului a cărui cetățenie străinul o deține. În cazul în care străinul are o ședere legală de cel puțin doi ani într-o altă țară decât țara a cărei cetățenie o deține, acesta urmează să prezinte certificatul de cazier judiciar sau un alt document cu aceeași valoare juridică, eliberat de autoritățile statului de reședință, tradus și legalizat/apostilat, precum și documentul ce confirmă dreptul de ședere.

(2-1) Cererea de acordare a dreptului de ședere provizorie pentru cetățenii Uniunii Europene este însoțită de următoarele acte:

a) actul de identitate național în original și copie, în al cărui temei cetățeanul Uniunii Europene a intrat pe teritoriul Republicii Moldova;

b) actul ce atestă dreptul de proprietate sau de folosință asupra locuinței de pe teritoriul Republicii Moldova;

c) actele de stare civilă în original și în copii;

d) certificatul de cazier judiciar sau un alt document cu aceeași valoare juridică. În cazul în care cetățeanul Uniunii Europene are o ședere legală de cel puțin doi ani într-o altă țară decât țara a cărei cetățenie o deține, acesta urmează să prezinte certificatul de cazier judiciar eliberat de autoritățile statului de reședință, precum și documentul ce confirmă dreptul de ședere.

(2-2) Dacă în certificatul de cazier judiciar nu este indicat termenul de valabilitate, acesta se consideră valabil pentru o perioadă de 6 luni de la data eliberării.

(2-3) Cererea de acordare a dreptului de ședere provizorie, împreună cu documentele prevăzute de prezenta lege, se depune la ghișeul unic al autorității competente pentru străini după cum urmează:

a) pe suport de hârtie, personal de către străinul solicitant sau de către reprezentantul acestuia care acționează în baza împuternicirilor de reprezentare acordate de către solicitant cu aplicarea semnăturii electronice prin utilizarea Sistemului informațional automatizat „Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice (MPower)”; sau

b) în format electronic, fiind transmisă autorității competente pentru străini în formă de document electronic, semnată cu semnătura electronică calificată, eliberată în condițiile legii.

(3) Termenul de examinare a cererii de acordare/prelungire a dreptului de ședere provizorie poate fi prelungit prin depunerea unei cereri, cu cel puțin 5 zile lucrătoare înainte de expirarea termenului de examinare a cererii de acordare/prelungire a dreptului de ședere provizorie, în care străinul indică motive justificate, necesare pentru emiterea deciziei de prelungire a termenului de examinare. Cererile de prelungire a termenului de examinare a cererii de acordare/prelungire a dreptului de ședere provizorie se soluționează în modul stabilit la art. 9–11 și 60–64 din Codul administrativ nr. 116/2018.

(3-1) Cererile de acordare a dreptului de ședere provizorie pot fi examinate și în regim de urgență, în termen de 10 zile calendaristice.

(3-2) Cererile de acordare a dreptului de ședere provizorie pentru cetățenii Uniunii Europene se examinează în termen de 15 zile calendaristice. Autoritatea competentă pentru străini emite o decizie de acordare a dreptului de ședere provizorie sau de refuz privind acordarea acestuia pentru cetățenii Uniunii Europene.

(4) În funcţie de motivul solicitării, dreptul de şedere provizorie poate fi acordat pentru o perioadă de pînă la 5 ani, iar în cazurile prevăzute de lege, şi pentru o altă perioadă.

(4-1) În funcție de motivul solicitării, dreptul de ședere provizorie pentru cetățenii Uniunii Europene poate fi acordat pentru o perioadă de 5 ani, în cazul în care se solicită argumentat acest termen. În lipsa solicitării respective, dreptul de ședere provizorie se acordă în condițiile prezentei legi.

(5) -abrogat.

(6) -abrogat.

(7) -abrogat.

Art 32 Legea Privind regimul străinilor în Republica Moldova în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №200 din 16.07.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului