Articolul 25 din Legea Privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor în Republica Moldova. Dispoziții tranzitorii

(1) Termenele calculate pentru procedurile în derulare la data intrării în vigoare a prezentei legi în cadrul Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor și în cadrul Colegiului de evaluare a performanțelor judecătorilor se întrerup până la data constituirii Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor. Termenele scurse până la această dată nu se iau în calcul la stabilirea noilor termene de procedură.

(2) Până la numirea în funcție a 2/3 din membrii Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor, Consiliul Superior al Magistraturii va efectua selecția și evaluarea candidaților la funcția de judecător în baza prezentei legi.

(3) Candidații la funcția de judecător, înscriși în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător, de președinte sau de vicepreședinte al instanței judecătorești, care în ultimii 5 ani nu au activat în domeniul dreptului vor fi selectați potrivit prevederilor prezentei legi, după susținerea repetată a unui examen în fața Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Național al Justiției.

(4) Candidații la funcția de judecător, înscriși în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător, de președinte sau de vicepreședinte al instanței judecătorești, care în ultimii 5 ani au activat în domeniul dreptului vor fi selectați de către Consiliul Superior al Magistraturii conform procedurii stabilite de prezenta lege, fără susținerea examenului prevăzut la alin. (3).

(5) Institutul Național al Justiției, în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a prezentei legi, va notifica candidații înscriși în Registrul participanților la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător, de președinte sau de vicepreședinte al instanței judecătorești și, în termen de două luni, va organiza examenul pentru persoanele care candidează la funcția de judecător. Candidații care vor refuza sau nu se vor prezenta la examen vor fi excluși din registrul menționat.

(6) Media de concurs a candidaților la funcția de judecător prevăzuți la alin. (3) se va constitui din rezultatul obținut la examenul de absolvire a cursurilor de formare inițială în cadrul Institutului Național al Justiției sau, după caz, la examenul pentru persoanele care candidează la funcția de judecător sau de procuror în temeiul vechimii în muncă, susținute de candidat în fața Comisiei pentru examenele de absolvire a Institutului Național al Justiției, și rezultatul examenului prevăzut la alin. (3).

(7) Legea nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor, cu modificările ulterioare, se modifică după cum urmează:

1. La articolul 2 alineatul (1):

litera b) va avea următorul cuprins:

„b) Colegiului pentru selecția și evaluarea judecătorilor;”

litera c) se abrogă.

2. La articolul 3, alineatul (8) se abrogă.

3. La articolul 14 alineatul (8), litera b) va avea următorul cuprins:

„b) admiterea cererii de contestare și dispunerea reevaluării candidaților care nu au promovat evaluarea, dacă constată că, în cadrul procedurii de evaluare, Comisia de evaluare a admis unele erori procedurale grave, care afectează caracterul echitabil al procedurii de evaluare, și că există circumstanțe care puteau duce la promovarea evaluării de către candidat.”

4. La articolul 15 alineatul (1), textul „30 iunie 2023” se substituie cu textul „finalizarea examinării de către Curtea Supremă de Justiție a ultimei contestații depuse împotriva hotărârii Comisiei de evaluare conform art. 14”.

(8) La articolul 24 alineatul (1-1) din Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului, cu modificările ulterioare, litera b) va avea următorul cuprins:

„b) colegiul disciplinar a propus eliberarea din funcție, iar suspendarea acestuia este proporțională cu situația care a stat la baza ei. La solicitarea judecătorului, Consiliul Superior al Magistraturii poate amâna suspendarea până la examinarea propunerii de eliberare din funcție;”.

(9) La articolul 11 alineatul (2) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, cu modificările ulterioare, textul „art. 8 din Legea cu privire la statutul judecătorului” se substituie cu textul „art. 8 alin. (1) lit. b)–d) din Legea nr. 544/1995 cu privire la statutul judecătorului”.

Art 25 Legea Privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №147 din 09.06.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului