Articolul 17 din Legea Privind substanțele chimice în Republica Moldova. Interdicții și restricții pentru unele substanțe și amestecuri chimice

(1) În scopul protecției sănătății și a mediului, unele substanțe și amestecuri chimice deosebit de periculoase pot fi interzise sau restricționate la producere, plasare pe piață și la utilizare de către persoanele fizice și juridice.

(2) În contextul alin. (1) și pentru executarea prevederilor tratatelor internaționale la care Republica Moldova este parte, se interzice producerea, plasarea pe piață și utilizarea mercurului și a compușilor acestuia:

1) în termometre medicale;

2) în alte dispozitive de măsurare destinate comercializării către publicul larg, precum:

a) barometre;

b) manometre;

c) sfigmomanometre;

d) termometre, altele decît cele medicale;

3) în dispozitive de măsurare destinate utilizărilor industriale și profesionale, cum ar fi:

 a) barometre;

 b) higrometre;

 c) manometre;

 d) sfigmomanometre;

 e) dispozitive de măsurare a deformației, utilizate în pletismografe, tensiometre, termometre și alte aplicații termometrice neelectrice.

Restricția se aplică, de asemenea, dispozitivelor menționate care sînt plasate pe piață goale dacă se intenționează să fie umplute cu mercur.

Restricția nu se aplică sfigmomanometrelor utilizate ca standarde de referință în studiile de validare clinică a sfigmomanometrelor fără mercur și celulelor pe bază de mercur pentru măsurarea punctului triplu, care sînt utilizate la calibrarea termometrelor cu rezistență din platină;

4) în dispozitive de măsurare destinate utilizărilor industriale și profesionale, cum ar fi picnometrele pe bază de mercur și dispozitivele de măsurare care conțin mercur pentru determinarea punctului de înmuiere;

5) în pesticide utilizate ca produse de protecție a plantelor;

6) în produse biocide;

7) în antiseptice locale, care sînt agenți antimicrobieni utilizați pentru distrugere, inhibare sau reducere a numărului de microorganisme pe piele;

8) în produse cosmetice (cu conținut de mercur de peste 1 ppm), inclusiv în săpunurile și cremele de albire a tenului, cu excepția celor destinate pentru zona ochilor, unde mercurul este folosit ca un conservant și nu există un conservant eficient care să-l înlocuiască;

9) în amalgame dentare.

(3) Lista detaliată a substanțelor și amestecurilor chimice interzise și restricționate este aprobată de către Guvern.

(4) Lista substanțelor și amestecurilor chimice interzise și restricționate la producere, import, plasare pe piață, export și alte tipuri de utilizări sau manipulări, inclusiv la utilizarea lor în articole, va fi ajustată în conformitate cu modificările operate la nivel internațional.

(5) Cerințele privind utilizarea unor substanțe chimice periculoase, inclusiv a unor poluanți organici persistenți, cum ar fi mercurul, plumbul, cadmiul, compușii organici ai staniului, cromul hexavalent, ftalații, substanțele care distrug stratul de ozon, inclusiv hidroclorofluorocarburile, în echipamente electrice și electronice, în vehicule, acumulatori și baterii, ambalaje sau componente de ambalaje și în alte articole sau dispozitive fabricate sau plasate pe piață, se stabilesc prin legislație specială.

(6) Persoanele fizice și juridice pot să plaseze pe piață detergenți dacă agenții tensioactivi conținuți în aceștia îndeplinesc criteriile pentru biodegradarea aerobă finală și dacă substanțele chimice și agenții tensioactivi conținuți în detergenți îndeplinesc condițiile prevăzute de prezenta lege și cerințele stabilite în Regulamentul privind detergenții, aprobat de Guvern.

(7) Ministerul Mediului asigură implementarea tratatelor internaționale de mediu ratificate de către Republica Moldova, care cuprind interdicții și restricții.

Art 17 Legea Privind substanțele chimice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №277 din 29.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului