Articolul 24 din Legea Privind substanțele chimice în Republica Moldova. Eliberarea autorizației

(1) Autorizații pentru produse chimice periculoase se eliberează după cum urmează:

a) autorizația pentru produsele de protecție a plantelor indicate la art. 23 alin. (1) lit. a) – conform art. 9 lit. j);

b) autorizația pentru produsele biocide indicate la art. 23 alin. (1) lit. b) – conform art. 11 alin. (1) lit. f);

c) autorizația pentru detergenții care conțin agenți tensioactivi care nu îndeplinesc criteriile pentru biodegradarea aerobă finală indicați la art. 23 alin. (1) lit. c) – conform art. 9 lit. j);

d) autorizația pentru produsele chimice cu risc major pentru sănătatea umană și mediu indicate la art. 23 alin. (1) lit. d) – conform art. 9 lit. j);

e) autorizația pentru substanțe chimice industriale periculoase indicate la art. 23 alin. (1) lit. e) – conform art. 9 lit. j);

f) autorizația pentru importul, exportul sau reexportul substanțelor chimice care distrug stratul de ozon, al echipamentelor și al produselor care conțin astfel de substanțe – conform art. 9 lit. h) și art. 23 alin. (4).

(2) Autorizațiile menționate la alin. (1) lit. a)–e) sînt eliberate prin platforma unică creată în cadrul Agenției Naționale, în baza deciziilor de autorizare adoptate de către consiliul interministerial menționat la alin. (3), precizează clauzele și condițiile de plasare pe piață și de utilizare a produsului și cuprind un rezumat al caracteristicilor acestuia.

(3) Decizia de aprobare sau de refuz al autorizării substanțelor și produselor chimice menționate la art. 23 alin. (1) lit. a)–e) se adoptă de către consiliul interministerial, constituit de Guvern din reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale prevăzute la art. 7–11, ai instituțiilor științifice și ai organizațiilor neguvernamentale. Decizia se adoptă în urma examinării rezultatelor evaluării pericolelor și riscurilor pentru sănătatea omului, a animalelor, a altor organisme vii și pentru mediu.

(4) Pentru obținerea autorizației, solicitantul depune la Agenția Națională următoarele documente:

a) cererea de autorizare;

b) dosarul tehnic, care va conține date privind denumirea, caracteristicile și proprietățile produselor chimice pentru care se solicită autorizare, rezultatele evaluării riscurilor aferente produsului și manipulării acestuia, modul prevăzut de utilizare a produsului, cantitatea de produs preconizată a fi plasată pe piață în forma aprobată de Guvern. Conținutul dosarului tehnic ce se anexează la cererea de autorizare a produselor chimice menționate la alin. (1) este stabilit de Guvern.

(5) În cazul procedurii simplificate menționate la art. 23 alin. (2), autorizațiile prevăzute la alin. (1) din prezentul articol se eliberează fără plată, în termen de 10 zile lucrătoare de la data primirii dosarului complet.

(6) În cazul depunerii de către solicitant a cererii de autorizare a unui produs chimic pentru care nu se aplică procedura simplificată de autorizare, examinarea cererii și a dosarului tehnic se realizează cu plată.

(7) Numele și adresa titularului autorizației, numărul și data de eliberare a autorizației, precum și termenul de valabilitate a autorizației sînt specificate în cuprinsul acesteia. Termenul de eliberare și termenul de valabilitate a autorizațiilor prevăzute la alin. (1) se stabilesc la momentul primirii dosarului complet, în conformitate cu anexa nr. 3.

Art 24 Legea Privind substanțele chimice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №277 din 29.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului