Articolul 21 din Legea Privind substanțele chimice în Republica Moldova. Cerințele principale privind înregistrarea substanțelor chimice

(1) Substanțele ca atare, în amestecuri sau în articole, nu sînt plasate pe piață decît dacă sînt înregistrate în conformitate cu prezenta lege și cu actele normative aprobate de Guvern.

(2) Substanțele se înregistrează în Sistemul informațional automatizat „Registrul produselor chimice plasate pe piața Republicii Moldova”, prevăzut la art. 30 și deținut de Agenția Națională.

(3) Înregistrarea substanțelor chimice se efectuează contra plată.

(4) În cazul plasării pe piață a substanței care, la momentul intrării în vigoare a prezentei legi, a fost deja înregistrată la nivel european de către Agenția pentru Produse Chimice, producătorul sau importatorul prezintă dovada înregistrării acesteia, însoțită de dosarul de înregistrare depus la Agenția Națională, pentru includerea în Sistemul informațional automatizat „Registrul produselor chimice plasate pe piața Republicii Moldova”.

(5) Pentru înregistrarea în Sistemul informațional automatizat „Registrul produselor chimice plasate pe piața Republicii Moldova”, orice producător sau importator al unei substanțe ca atare sau într-un amestec ori a unor amestecuri, în cantități anuale de 100 kg sau mai mari, prezintă Agenției Naționale o cerere de înregistrare însoțită de dosarul tehnic.

(6) Pentru înregistrarea substanțelor monomere care se conțin în polimeri, orice producător sau importator al unui polimer prezintă Agenției Naționale o cerere de înregistrare, însoțită de dosarul tehnic, pentru substanța/substanțele monomeră/monomere sau orice altă/alte substanță/substanțe care nu a/au fost încă înregistrată/înregistrate de un operator din amontele lanțului de aprovizionare, în următoarele cazuri:

a) polimerul conține cel puțin 2% din greutatea substanței/substanțelor monomere sau altei/altor substanțe sub formă de unități monomere și de substanță/substanțe legată/e chimic;

b) cantitatea totală de asemenea substanță/substanțe monomeră/monomere sau altă/alte substanță/substanțe este de cel puțin de 100 kg/an.

(7) Pentru înregistrarea substanțelor aflate în compoziția articolelor, orice producător sau importator de articole prezintă Agenției Naționale o cerere de înregistrare, însoțită de dosarul tehnic, pentru orice substanță aflată în compoziția articolelor respective, în următoarele cazuri:

a) substanța este prezentă în articolele respective în cantități care depășesc 100 kg/an pentru un producător sau importator;

b) substanța este destinată să fie emisă în condiții de utilizare normale sau care pot fi prevăzute în mod rezonabil.

(8) În procesul de înregistrare, dacă substanța îndeplinește criteriile de clasificare prevăzute la art. 4 pct. 29) conform Regulamentului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și amestecurilor, orice producător sau importator de articole notifică despre aceasta Agenția Națională, în conformitate cu alin. (10) din prezentul articol, în următoarele cazuri:

a) substanța este prezentă în articolele respective în cantități care depășesc 100 kg/an pentru un producător sau importator;

b) substanța este prezentă în articolele respective în concentrație de peste 0,1% din greutate.

(9) Dispozițiile alin. (8) nu se aplică în cazul în care producătorul sau importatorul exclude expunerea oamenilor sau a mediului în condiții de utilizare, inclusiv de eliminare, a substanței prezente în articole. În asemenea cazuri, producătorul sau importatorul furnizează beneficiarului articolului instrucțiuni corespunzătoare.

(10) În cazurile prevăzute la alin. (8), orice producător sau importator trebuie să prezinte următoarele informații:

a) numele/denumirea și datele de contact ale producătorului sau ale importatorului;

b) numărul (numerele) de înregistrare;

c) denumirea substanței (substanțelor);

d) clasificarea substanței (substanțelor);

e) o scurtă descriere a utilizării substanței;

f) cantitatea substanței (substanțelor).

(11) Agenția Națională solicită producătorilor sau importatorilor de articole să prezinte o cerere de înregistrare, însoțită de dosarul tehnic, în următoarele cazuri:

a) substanța este prezentă în articolele respective în cantități care depășesc 100 kg/an pentru un producător sau importator;

b) Agenția Națională are motive să suspecteze că substanța se emite din articolele respective și emisia substanței prezintă un risc pentru sănătatea umană sau pentru mediu;

c) substanța nu face obiectul alin. (7).

(12) Prevederile alin. (7)–(11) nu se aplică substanțelor înregistrate anterior pentru utilizarea respectivă.

(13) Procedura de înregistrare și de notificare a substanțelor și produselor este stabilită prin hotărîre de Guvern.

Art 21 Legea Privind substanțele chimice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №277 din 29.11.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului