Articolul 73 Codul funciar* în Republica Moldova. Schimbarea modului de folosinţă a terenurilor agricole

Schimbarea modului de folosinţă a terenurilor agricole specificate la art. 36 alin. 2 lit. a), c) și d) se face de către proprietar sau de către deţinătorul de teren cu acordul proprietarului.

Proprietarul de teren sau deținătorul de teren, cu acordul proprietarului, în termen de 30 de zile după schimbarea modului de folosinţă a terenurilor agricole specificate la art. 36 alin. 2 lit. a) şi a terenurilor agricole în scopurile specificate la art. 36 alin. 2 lit. c) și d) este obligat să informeze în scris autorităţile administraţiei publice locale de nivelul întîi.

Schimbarea modului de folosinţă a terenurilor agricole în scopurile specificate la art. 36 alin. 2 lit. b) și e) sau pentru desfăşurarea activităţilor prevăzute la art. 381 nu se consideră excludere a acestora din circuitul agricol şi se face prin decizia consiliului local al unităţii administrativ-teritoriale de nivelul întîi în temeiul cererii proprietarului, în cazul oraşului Chişinău – prin decizie a consiliului municipal Chişinău.

Schimbarea modului de folosință a terenurilor agricole în pășuni și fânețe, inclusiv a terenurilor din intravilanul localităților și a terenurilor fondului de rezervă proprietate publică a unității administrativ-teritoriale, se face numai după consultarea preventivă a deținătorilor de animale.

Schimbarea modului de folosință a terenurilor agricole specificate la art. 36 alin. 2 lit. e), inclusiv a celor din intravilanul localităților și a terenurilor fondului de rezervă, se face prin decizia consiliului local al unității administrativ-teritoriale de nivelul întâi, în temeiul cererii proprietarului, iar în cazul orașului Chișinău – prin decizia Consiliului municipal Chișinău.

Se interzice folosirea terenurilor agricole în alte scopuri decît pentru amplasarea obiectivelor de infrastructură a agriculturii, prevăzute la art. 36 alin.2 lit. b), și a obiectivelor pentru activitățile de turism rural (agroturism), prevăzute la art. 38-1. În cazul folosirii acestor obiective contrar destinaţiei, acestea se consideră construcţii neautorizate, fapt ce atrage aplicarea sancţiunilor prevăzute de Codul contravenţional.

Casarea viilor şi a livezilor se face cu autorizarea autorităţilor administraţiei publice locale, în modul stabilit de Guvern.

Controlul asupra executării prevederilor art.73 îl asigură administraţia publică locală de nivelul întîi.

Art 73 Codul funciar* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №828 din 25.12.1991

Codul este valabil. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului