Articolul 13 din Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova. Numirea în funcția de președinte sau de vicepreședinte al Autorității

(1) Președintele și vicepreședintele Autorității sunt numiți în funcții prin decretul Președintelui Republicii Moldova, în termen de 15 zile de la recepționarea unei propuneri din partea Consiliului.

 (2) Preşedintele Republicii Moldova poate respinge o singură dată candidatura propusă de Consiliu şi numai în cazul existenţei unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidatului cu funcţia respectivă sau de încălcare de către candidat a legislaţiei, sau de încălcare a procedurilor legale de selectare a candidatului. 

(3) Refuzul Preşedintelui Republicii Moldova de a numi persoana în funcţia de președinte sau de vicepreședinte al Autorității trebuie să fie motivat şi se face în termen de 15 zile de la data recepționării propunerii de numire. În cazul apariţiei unor circumstanţe care necesită o examinare suplimentară, Preşedintele Republicii Moldova anunţă Consiliul despre prelungirea cu 15 zile a termenului prevăzut.

(4) În cazul în care Preşedintele Republicii Moldova respinge candidatura propusă, Consiliul poate propune, cu votul a 2/3 din membrii săi, aceeaşi candidatură pentru funcţia de preşedinte sau de vicepreşedinte al Autorității sau poate propune o altă candidatură, selectată după organizarea unui nou concurs conform prevederilor art. 11.

(5) În cazul în care Consiliul propune în mod repetat aceeași candidatură, Preşedintele Republicii Moldova emite un decret privind numirea acesteia în funcţia de președinte sau de vicepreședinte al Autorității în termen de 5 zile de la data recepţionării propunerii repetate.

(6) În termen de 5 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al Republicii Moldova a decretului privind numirea sa în funcție, președintele sau vicepreședintele Autorității depune, în fața Președintelui Republicii Moldova, următorul jurămînt:

„Jur să-mi exercit obligaţiile funcţionale cu credinţă şi integritate, în serviciul Republicii Moldova, să respect Constituţia şi legile Republicii Moldova, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, să protejez proprietatea publică, democraţia şi bunăstarea poporului.”

Refuzul persoanei de a depune jurămîntul atrage nulitatea numirii sale în funcţie.

(7) Funcţiile de preşedinte și vicepreşedinte al Autorității sînt funcţii de demnitate publică și sînt incompatibile cu orice altă funcţie sau activitate remunerată, cu excepţia activităţilor didactice, ştiinţifice şi de creație.

Art 13 Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №132 din 17.06.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului