Articolul 23 din Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova. Răspunderea disciplinară

(1) Constituie abatere disciplinară, care se examinează de către Colegiul disciplinar, următoarele fapte ale inspectorului de integritate:

a) îndeplinirea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu;

b) nerespectarea programului de muncă, inclusiv absența sau întîrzierea nemotivată la serviciu ori plecarea înainte de termenul stabilit în program, admisă în mod repetat;

c) nerespectarea cerințelor privind păstrarea secretului de stat sau a confidențialității informațiilor de care inspectorul de integritate ia cunoștință în exercițiul funcției;

d) imixtiunea în activitatea unui alt inspector de integritate sau admiterea oricăror influențe necorespunzătoare asupra unei autorități, instituții sau a unor funcționari pentru soluționarea oricărei probleme;

e) încălcarea prevederilor art. 21 alin. (3);

f) atitudinea nedemnă, manifestările sau modul de viață care aduc atingere onoarei, integrității, probității profesionale, prestigiului Autorității sau care încalcă normele de conduită și de etică.

(2) Colegiul disciplinar este alcătuit din:

a) un reprezentant al subdiviziunii resurse umane din cadrul Autorității;

b) un reprezentant al societății civile;

c) un reprezentant al mediului academic;

d) un reprezentant al serviciului juridic al Autorității;

d1) un reprezentant al subdiviziunii cu atribuții de audit din cadrul Autorității;

e) doi reprezentanţi ai Consiliului de Integritate.

(3) Colegiul disciplinar își desfășoară activitatea în baza unui regulament aprobat de Consiliul de Integritate. Colegiul disciplinar raportează semestrial Consiliului despre activitatea sa.

(4) La examinarea unei cauze disciplinare, participarea inspectorului de integritate în privinţa căruia s-a intentat procedura disciplinară este obligatorie. Dacă inspectorul de integritate lipseşte în mod nejustificat, Colegiul disciplinar poate decide examinarea cauzei disciplinare în lipsa lui.

(5) Inspectorul de integritate în privinţa căruia s-a intentat o procedură disciplinară are obligația să dea explicaţii, personal sau asistat de un avocat, în faţa Colegiului disciplinar.

(6) Sancțiunea disciplinară se aplică prin ordin al președintelui Autorității, în baza deciziei majorității membrilor desemnați ai Colegiului disciplinar, în termen de 6 luni de la constatarea faptei, dar nu mai tîrziu de un an de la comiterea ei.

(7) Încălcarea de către inspectorul de integritate a obligațiilor profesionale, a disciplinei de serviciu, a conduitei profesionale atrage următoarele sancțiuni:

a) avertisment;

b) mustrare;

c) eliberarea din funcție.

(8) Membrii reprezentanți ai societății civile și ai mediului academic vor fi selectați de către Consiliul de integritate în conformitate cu regulamentul aprobat de către aceștia.

Art 23 Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №132 din 17.06.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului