Articolul 44 din Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova. Dispoziții tranzitorii

(1) Autoritatea este creată prin reorganizarea Comisiei Naţionale de Integritate, fiind succesorul în drepturi al acesteia.

(2) În termen de o lună de la publicarea prezentei legi, Parlamentul, Guvernul, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor, Congresul Autorităților Locale din Moldova și Ministerul Justiției asigură desemnarea sau, după caz, selecția reprezentanților în Consiliul de Integritate.

(3) Consiliul de Integritate este convocat în prima ședință de către preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, în termen de 15 zile de la desemnarea a cel puțin 5 membri ai Consiliului. Pînă la crearea Autorității, lucrările de secretariat ale Consiliului de Integritate vor fi asigurate de Comisia Națională de Integritate, iar prima ședință va fi desfășurată la sediul acesteia.

(4) În termen de 2 luni de la data primei sale ședințe, Consiliul de Integritate va organiza concursul pentru suplinirea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al Autorității.

(5) Persoanele desemnate în funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității își vor începe mandatul de la data numirii lor în funcţie.

(6) Membrii Comisiei Naționale de Integritate își încetează mandatul la data numirii în funcție a președintelui Autorității.

(7) În cazul în care mandatul membrilor actuali ai Comisiei Naționale de Integritate încetează, din orice motiv, după intrarea în vigoare a prezentei legi, în locul acestora nu vor fi numiți noi membri.

(8) Personalul Comisiei Naționale de Integritate este transferat în funcţiile corespunzătoare din cadrul Autorității, cu excepţia funcţiilor de inspectori de integritate, conform schemei de încadrare a personalului, respectîndu-se prevederile Legii cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public şi ale legislaţiei muncii.

(9) Toate materialele aflate în gestiunea Comisiei Naţionale de Integritate se transmit în gestiunea Autorității în baza unui act de predare-primire.

(10) Controalele privind averea, conflictele de interese, incompatibilitățile și restricțiile, începute de Comisia Naţională de Integritate pînă la data intrării în vigoare a prezentei legi, continuă potrivit procedurii prevăzute de prezenta lege.

(11) Actele și acțiunile efectuate în cadrul Comisiei Naţionale de Integritate pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi rămîn valabile.

(12) Declarațiile cu privire la venituri și proprietate și declaraţiile de interese personale, depuse pînă la intrarea în vigoare a prezentei legi, rămîn valabile și vor putea fi utilizate de către Autoritate în cadrul procedurilor sale de control pentru realizarea atribuțiilor specifice prevăzute de lege.

(13) Entitățile menționate la art. 2 alin. (4), în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, vor oferi acces la registrele de stat, sistemele informaționale și la alte forme de ținere și administrare a datelor.

(14) În termen de o lună de la numirea președintelui Autorității, Autoritatea va organiza concursul pentru suplinirea funcțiilor de inspector de integritate şi un concurs pentru noile funcţii din cadrul aparatului Autorității.

(15) Guvernul, în termen de 6 luni de la publicarea prezentei legi:

a) va pune în concordanţă actele sale normative cu prezenta lege;

b) va prezenta Parlamentului propuneri vizînd punerea în concordanță a legislației în vigoare cu prevederile prezentei legi.

(16) Autoritatea, în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi:

a) va aproba toate actele necesare pentru realizarea atribuțiilor sale prevăzute de prezenta lege;

b) va elabora și va pune în aplicare sistemul electronic de repartizare aleatorie a dosarelor de control;

c) va elabora și va aproba Regulamentul privind modul de completare a declarațiilor de avere și interese personale în formă electronică și Ghidul privind sistemul de depunere în formă electronică a declarațiilor de avere și interese personale.

(17) Pînă la crearea sistemului electronic de repartizare aleatorie a dosarelor, Autoritatea va asigura repartizarea aleatorie manuală a sesizărilor.

(18) Ministerul Finanţelor va prevedea şi va aloca resursele financiare necesare pentru implementarea prevederilor prezentei legi.

(19) La data intrării în vigoare a prezentei legi se abrogă Legea nr. 180 din 19 decembrie 2011 cu privire la Comisia Națională de Integritate, cu modificările ulterioare.

Art 44 Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №132 din 17.06.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului