Articolul 27 din Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova. Verificarea declarațiilor de avere și interese personale

(1) Verificarea declarațiilor de avere și interese personale constă în verificarea depunerii în termen a declarațiilor de către subiecții declarării, verificarea respectării cerințelor de formă a declarațiilor și verificarea existenței aparenței de încălcare a regimului juridic de declarare a averii și a intereselor personale.

(2) Verificarea declarațiilor de avere și interese personale este inițiată după expirarea termenului de depunere a declarațiilor. Declarațiile de avere și interese personale verificate anual sunt identificate aleatoriu, în funcție de factorii de risc, factorii de corupție, de vulnerabilitatea subiecților declarării și de criteriile aprobate de Consiliul de Integritate.

(3) Cel puțin 30% dintre declarațiile de avere și interese personale verificate în decursul unui an calendaristic vor viza Președintele țării, deputați, miniștri, secretari de stat, judecători, procurori, conducători ai instituțiilor/autorităților publice autonome.

(4) Declarațiile de avere și interese personale supuse verificării se repartizează inspectorilor de integritate aleatoriu, prin sistemul electronic de distribuire. Fișa de repartizare și de redistribuire aleatorie se anexează în mod obligatoriu la dosar.

(5) Verificarea declarațiilor de avere și interese personale se efectuează în cel mult două luni din momentul distribuirii/redistribuirii acestora. Ținând cont de complexitatea cauzei, de volumul de informații ce trebuie obținute și analizate, de comportamentul participanților vizați și a autorităților relevante, în baza unei solicitări motivate a inspectorului de integritate, președintele sau vicepreședintele Autorității poate prelungi termenul de verificare a declarației de avere și interese personale cu încă o lună.

(6) Redistribuirea declarațiilor de avere și interese personale repartizate spre verificare se face în modul prevăzut la alin. (4), în următoarele cazuri:

a) imposibilitatea inspectorului de integritate de a-și exercita atribuțiile timp de cel puțin 30 de zile;

b) admiterea de către președintele sau vicepreședintele Autorității a abținerii motivate a inspectorului de integritate căruia i-au fost repartizate declarațiile de avere și interese personale;

c) suspendarea din funcție a inspectorului de integritate în condițiile legii;

d) conflictul de interese al inspectorului de integritate;

e) neverificarea declarației de avere și interese personale pe o durată mai mare de 30 de zile, din motive nejustificate;

f) eliberarea din funcție a inspectorului de integritate.

(7) Despre redistribuirea declarațiilor de avere și interese personale în temeiul alin. (6) lit. a), b), e)–f) este informat Consiliul de Integritate în cel mult 3 zile de la redistribuire.

(8) După finalizarea verificării, inspectorul de integritate emite un proces-verbal cu privire la:

a) constatarea depunerii în termen a declarațiilor de avere și interese personale, întrunirea condițiilor de formă a acestora și lipsa aparenței de încălcare a regimului juridic al declarării averii și intereselor personale;

b) constatarea nedepunerii în termen a declarațiilor de avere și interese personale;

c) constatarea aparenței de nedeclarare a tuturor bunurilor sau intereselor personale de către subiectul declarării ori de declarare eronată sau incompletă a acestora;

d) constatarea aparenței de existență a unei diferențe substanțiale între veniturile obținute și cheltuielile realizate, pe de o parte, și averea dobândită, pe de altă parte;

e) constatarea aparenței de nedeclarare a unor conflicte de interese, incompatibilități, restricții și limitări.

(9) Dacă, în urma verificării declarațiilor de avere și interese personale, se constată că un subiect al declarării nu a depus sau a depus tardiv declarația de avere și interese personale, inspectorul de integritate îi aplică acestuia sancțiunea contravențională corespunzătoare.

(10) În cazul în care un subiect al declarării nu depune declarația de avere și interese personale, inspectorul de integritate îi transmite acestuia un demers pentru depunerea declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile.

(11) Nedepunerea declarației de avere și interese personale în termen de 30 de zile de la recepționarea demersului inspectorului de integritate constituie temei de încetare a mandatului, a raporturilor de muncă sau de serviciu ale subiectului declarării. Inspectorul de integritate notifică imediat în acest sens conducerea organizației publice sau a autorității responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării și președintele Autorității. Conducătorul organizației publice sau al autorității responsabile de numirea în funcție a subiectului declarării este obligat să emită decizia privind încetarea mandatului, a raporturilor de muncă ori de serviciu ale subiectului declarării și să informeze Autoritatea în termen de 15 zile de la data recepționării notificării inspectorului de integritate.

(12) Dacă, în procesul verificării declarațiilor de avere și interese personale, există bănuieli rezonabile privind săvârșirea unei infracțiuni sau încălcarea legislației fiscale, inspectorul de integritate sesizează organul de urmărire penală sau, după caz, Serviciul Fiscal de Stat și informează președintele Autorității. În acest caz, inspectorul de integritate va continua procedura de verificare. Organul de urmărire penală și Serviciul Fiscal de Stat au obligația să informeze Autoritatea cu privire la decizia luată. Autoritatea are dreptul să conteste acțiunile și actele organului de urmărire penală și ale Serviciului Fiscal de Stat.

(13) Dacă, în urma verificării unei declarații de avere și interese personale, inspectorul de integritate constată aparența de încălcare a regimului juridic al declarării averii și a intereselor personale, de nedeclarare a tuturor bunurilor și intereselor personale ori de declarare eronată sau incompletă a acestora, ori aparența unei diferențe substanțiale între veniturile obținute, cheltuielile realizate și averea dobândită ale subiectului declarării, inspectorul de integritate face o sesizare privind efectuarea controlului averii și al intereselor personale ale subiectului vizat.

(14) Dacă, în urma verificării unei declarații de avere și interese personale, inspectorul de integritate constată aparența de încălcare a regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor, acesta face o sesizare privind efectuarea controlului cu privire la respectarea regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților, restricțiilor și limitărilor.

Art 27 Legea Cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №132 din 17.06.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului