Articolul 21 din Legea Cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat* în Republica Moldova. Personalul Serviciului

(1) Personalul Serviciului este constituit din ofițeri de protecție și personal care desfășoară activități auxiliare.

(2) Ofițerii de protecție ai Serviciului sînt persoane cu funcţii de demnitate publică şi funcţionari publici cu statut special şi se conduc de prezenta lege, de instrucţiunile şi actele normative ce reglementează activitatea lor.

(3) Raporturile de serviciu ale persoanelor cu funcţii de demnitate publică sunt reglementate de Legea nr.199/2010 cu privire la statutul persoanelor cu funcţii de demnitate publică și de prezenta lege, iar cele ale funcţionarilor publici cu statut special sunt reglementate de prezenta lege și de Legea nr.158/2008 cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public, în partea care nu este reglementată prin legea specială.

(4) În exerciţiul funcţiei, ofiţerii de protecţie ai Serviciului sînt reprezentanţi ai autorităţii publice şi se află sub protecţia legilor Republicii Moldova.

(5) Cerinţele legitime ale ofiţerilor de protecţie ai Serviciului sînt executorii. Impedimentele care nu permit ofiţerilor de protecţie ai Serviciului să-şi îndeplinească obligaţiile de serviciu, acţiunile prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi la sănătatea lor, la bunurile acestora atrag răspunderea prevăzută de legislaţie.

(6) În exerciţiul funcţiei, ofiţerii de protecţie ai Serviciului se supun legii şi se subordonează ordinelor conducerii Serviciului şi şefilor direcţi. Antrenarea acestora, de către orice persoană, în exercitarea unor activităţi ce nu ţin de obligaţiile lor de serviciu este interzisă.

(7) Ofițerii de protecție ai Serviciului pot fi detaşaţi, cu menţinerea lor în funcţie, în organizaţii internaţionale şi autorităţi ale administraţiei publice pentru executarea unor funcţii în interesul statului, beneficiind de toate drepturile şi înlesnirile prevăzute de legislaţie.

(8) Trecerea temporară într-o altă funcţie din cadrul Serviciului se dispune, prin ordinul directorului, pentru o perioadă de cel mult un an. Perioada trecerii temporare într-o altă funcţie din cadrul Serviciului poate fi prelungită cu încă cel mult un an numai cu acordul ofiţerului de protecţie.

(9) Trecerea temporară într-o altă funcţie din cadrul Serviciului se poate dispune doar dacă pregătirea profesională a ofiţerului de protecţie corespunde atribuțiilor şi responsabilităților funcției în care urmează să fie trecut.

(10) Pe perioada trecerii temporare într-o altă funcţie din cadrul Serviciului, ofiţerul de protecţie îşi păstrează funcţia sa de bază. Aceasta poate fi ocupată de către un alt ofiţer de protecţie pe o perioadă determinată.

(11) Pe perioada trecerii temporare într-o altă funcţie din cadrul Serviciului, salarizarea ofiţerului de protecţie se va efectua în condițiile prevăzute de lege, conform funcției deținute.

(12) La expirarea perioadei trecerii temporare într-o altă funcţie în cadrul Serviciului, ofiţerul de protecţie este reîncadrat în funcţia exercitată anterior, începând din ziua următoare celei în care a expirat perioada pentru care a fost trecut într-o altă funcție, fără a fi necesar să se emită un nou ordin în acest sens.

(13) Încetarea înainte de termen a trecerii temporare într-o altă funcție din cadrul Serviciului are loc prin ordinul directorului.

Art 21 Legea Cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №134 din 13.06.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului