Articolul 6 din Legea Cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat* în Republica Moldova. Persoanele beneficiare de protecţie de stat

(1) Din categoria demnitarilor Republicii Moldova care beneficiază de protecţie de stat fac parte: Preşedintele Republicii Moldova, Preşedintele Parlamentului și Prim-ministrul.

(2) Pe durata mandatului Preşedintelui Republicii Moldova, al Preşedintelui Parlamentului şi al Prim-ministrului se acordă protecţie şi membrilor lor de familie (soț/soție, copii).

(3) Președintele Republicii Moldova dispune acordarea protecţiei și altor demnitari ori persoane și/sau membrilor lor de familie (soț/soție, copii), la solicitarea scrisă a instituţiilor interesate sau din iniţiativă proprie, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor.

 (4) În afara teritoriului naţional, protecţia demnitarilor Republicii Moldova prevăzuţi în prezenta lege se asigură de către personalul Serviciului în cooperare cu serviciile speciale cu atribuţii în domeniu din ţara gazdă.

(5) Demnitarilor străini şi membrilor lor de familie (soț/soție, copii) li se asigură protecţie pe durata șederii în Republica Moldova în conformitate cu legislaţia naţională, cu tratatele internaţionale la care Republica Moldova este parte, în cazul deținerii statutului de persoană beneficiară de protecție de stat în țara de origine. La solicitarea scrisă a instituţiilor interesate, dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viața, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor, directorul Serviciului dispune acordarea protecţiei și altor demnitari străini şi membrilor lor de familie (soț/soție, copii), aflaţi în vizită pe teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă ce nu va depăşi 30 de zile calendaristice, cu informarea Președintelui Republicii Moldova.

(6) Persoanele menţionate la alin. (1) pot refuza anual, pe un termen de până la 30 de zile calendaristice, protecţia și/sau paza acordată, informând în scris despre refuz directorul Serviciului, cu excepţia timpului pentru care a fost declarată stare de urgenţă, de asediu sau de război ori dacă se constată o stare de pericol sau dacă există informaţii despre organizarea de acţiuni prin care s-ar atenta la viaţa, integritatea fizică, libertatea de acţiune şi sănătatea lor. Persoanele menţionate la alin. (2), (3) şi (5) pot refuza anual, pe un termen de până la 30 de zile calendaristice, sau pot renunța definitiv la protecţia și/sau la paza acordată, informând în scris despre aceasta directorul Serviciului.

(7) Acordarea, suspendarea sau încetarea protecției de stat, perioada, formatul și nivelul de securitate atribuite persoanelor beneficiare de protecție de stat se stabilesc de către Serviciu prin act administrativ.

Art 6 Legea Cu privire la Serviciul de Protecţie şi Pază de Stat* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №134 din 13.06.2008

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului