Articolul 11 din Legea Cu privire la asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii în Republica Moldova. Procedura de constituire a Asociaţiei

(1) Asociaţia se constituie în mod voluntar, în conformitate cu principiul liberei asocieri şi cu prevederile prezentei legi.

(2) Persoanele fizice şi juridice proprietari sau utilizatori ai terenurilor agricole vor forma un grup de iniţiativă care va identifica şi propune suprafaţa ariei de deservire şi va crea comitetul de constituire, care va cuprinde nu mai mult de 12 membri potenţiali ai Asociaţiei.

(3) Comitetul de constituire va delimita geografic aria de deservire în interiorul căreia va funcționa Asociația. Nu este necesar să se includă în aria de deservire întreaga suprafaţă de pământ care poate fi irigată de sistemul de irigare dacă starea tehnică a sistemului de irigare ori a unor componente ale acestuia nu permite irigarea terenurilor sau proprietarii şi/sau utilizatorii acestor terenuri nu manifestă interes pentru irigaţii.

(4) Comitetul de constituire este compus din membri care reprezintă diferite părţi ale ariei de deservire pentru a asigura o reprezentare echitabilă a membrilor potenţiali ai Asociaţiei. 

(5) Comitetul de constituire îşi alege preşedintele şi îşi elaborează propriile reguli de procedură, valabile în perioada premergătoare constituirii Asociaţiei.

(6) Comitetul de constituire pregăteşte:

a) proiectul acordului de constituire; 

b) proiectul statutului Asociaţiei;

c) planul cadastral în care este indicată suprafaţa totală a ariei de deservire şi sînt delimitate sectoarele;

d) lista membrilor potenţiali ai Asociaţiei;

e) proiectul de fundamentare şi activitate economică a Asociaţiei.

(7) După ce membrilor potenţiali ai Asociaţiei le este oferită oportunitatea de a analiza şi a se exprima pe marginea documentelor enumerate la alin. (6) şi sînt luate în considerare toate comentariile primite, comitetul de constituire trimite dosarul cu toate documentele, inclusiv cu analiza comentariilor, la unitatea de monitorizare şi supraveghere pentru avizare.

(8) Unitatea de monitorizare şi supraveghere poate refuza avizarea documentelor enumerate în alin. (6) doar în cazurile în care: 

a) acestea nu corespund prevederilor prezentei legi;

b) sistemul de irigare al ariei de deservire nu are capacitatea să primească apă direct din sursa propusă spre exploatare de către Asociaţie.

(9) În decurs de 6 săptămîni din ziua avizării dosarului de către unitatea de monitorizare şi supraveghere, comitetul de constituire convoacă adunarea de constituire la care sînt invitaţi toţi membrii potenţiali ai Asociaţiei pentru a analiza proiectele documentelor de constituire propuse de comitet. Adunarea de constituire este prezidată de preşedintele comitetului de constituire.

(10) Adunarea de constituire analizează proiectul statutului Asociaţiei. Statutul se consideră aprobat dacă membrii potenţiali ai Asociaţiei, care au votat pentru aprobarea acestuia, deţin în proprietate sau în folosinţă peste 50% din suprafața terenurilor aflate în aria de deservire.

(11) În cazul în care statutul nu este aprobat din lipsa numărului necesar de voturi, adunarea de constituire este fixată pentru o dată ulterioară. Dacă statutul nu este aprobat nici la a doua întrunire, comitetul de constituire îşi încetează activitatea, iar procedura de constituire a Asociaţiei este considerată eşuată.

(12) Adunarea de constituire alege Consiliul de administrare al Asociaţiei, care activează pînă la prima adunare generală a acesteia.

(13) Adunarea de constituire stabileşte data primei adunări generale.

(14) Membrii comitetului de constituire au dreptul să ceară Asociaţiei rambursarea cheltuielilor rezonabile efectuate pe parcursul procedurii de constituire, iar aceste cheltuieli trebuie să fie incluse în proiectul de buget al Asociaţiei.

Art 11 Legea Cu privire la asociaţiile utilizatorilor de apă pentru irigaţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №171 din 09.07.2010

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului