Articolul 15 din Legea Cu privire la avocatură în Republica Moldova. Avocatul stagiar

(1) Avocat stagiar poate fi cetăţeanul Republicii Moldova, licenţiat în drept, în privința căruia nu a fost instituită o măsură de ocrotire judiciară sub forma tutelei și care are o reputaţie ireproşabilă, care a promovat examenul de admitere la stagiu şi care a încheiat cu unul dintre avocaţi contract de efectuare a stagiului profesional.

(2) Avocatul stagiar activează sub supravegherea avocatului îndrumător.

(2-1) Reglementările referitoare la avocat sunt aplicabile și avocatului stagiar, dacă prin prezenta lege nu este stabilit altfel.

(3) Avocatului stagiar i se permite să acorde, contra plată, asistenţă juridică clientului în cadrul judecătoriilor, curţilor de apel şi autorităţilor publice.

Avocatul stagiar are dreptul să asiste avocatul îndrumător, la orice fază a procesului penal, în cazul apărării drepturilor bănuitului, ale învinuitului sau ale inculpatului și să acorde asistență juridică la toate fazele procesului penal celorlalte părți participante la procesul penal, contravențional și civil, cu excepția reprezentării părții la faza procesului în recurs.

(3-1) Remunerarea avocatului stagiar se efectuează în condiţiile art. 63.

(3-2) La decizia Consiliului Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat, avocatul stagiar are dreptul să acorde asistență juridică garantată de stat în condițiile alin. (3). Mecanismul și criteriile de selectare a avocaților stagiari, condițiile și modul de acordare a asistenței juridice garantate de stat, remunerarea, mecanismul de monitorizare a calității asistenței juridice garantate de stat acordate de către acești avocați stagiari sunt stabilite de către Consiliul Național pentru Asistență Juridică Garantată de Stat.

(4) Avocatul stagiar poartă răspundere personală pentru calitatea asistenţei juridice acordate şi răspunde disciplinar în modul prevăzut la capitolul IX.

(5) Avocatul stagiar se supune regimului fiscal aplicabil avocaţilor.

(6) Avocatul stagiar este obligat:

a) să achite taxa pentru efectuarea stagiului profesional;

b) să urmeze cursuri de formare iniţială. Durata cursurilor de formare iniţială nu poate fi mai mică decît 80 de ore în decursul stagiului profesional;

c) să acorde asistenţă juridică clientului în baza contractului de asistenţă juridică, încheiat în modul prevăzut la art. 60 alin. (1) şi validat de avocatul îndrumător;

d) să ţină dosarele de asistenţă juridică;

e) să păstreze secretul profesional.

(7) Dosarele personale ale avocaţilor stagiari se păstrează la Consiliul Uniunii Avocaţilor.

Art 15 Legea Cu privire la avocatură în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1260 din 19.07.2002

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului