Articolul 38 din Legea Cu privire la avocatură în Republica Moldova. Consiliul Uniunii Avocaţilor

(1) Consiliul Uniunii Avocaţilor este organul reprezentativ şi deliberativ al avocaţilor, care asigură activitatea permanentă a Uniunii Avocaţilor.

(2) Consiliul Uniunii Avocaţilor este format din preşedintele Uniunii Avocaţilor, decanii barourilor şi avocaţii delegaţi de barouri conform normei de reprezentare, stabilită în statutul profesiei de avocat.

(3) Mandatul delegaților barourilor în Consiliul Uniunii Avocaților este de 4 ani. În cazul încetării mandatului unuia dintre delegații barourilor în cadrul Consiliului Uniunii Avocaților, supleantul lui din lista de supleanți ai Consiliului Uniunii Avocaților execută diferența de mandat rămasă.

(4) Consiliul Uniunii Avocaţilor se întruneşte o dată în lună. Convocarea Consiliului se face cu cel puţin 15 zile înainte de data şedinţei, prin înştiinţarea în scris a membrilor şi cu plasarea pe pagina oficială de Internet a Uniunii Avocaţilor a ordinii de zi şi a materialelor ce urmează a fi examinate. Orice membru al Consiliului Uniunii Avocaților poate propune chestiuni pentru ordinea de zi.

(5) Președintele Uniunii Avocaților sau 1/3 din numărul membrilor Consiliului Uniunii Avocaților pot convoca ședința extraordinară a Consiliului. În acest caz, termenele prevăzute la alin. (4) nu se aplică și ședința extraordinară se convoacă în termen nu mai mare de 5 zile lucrătoare. Președintele Uniunii Avocaților nu este în drept să refuze sau să ignore cererea membrilor Consiliului Uniunii Avocaților privind convocarea ședinței extraordinare a Consiliului.

(6) Ședința Consiliului Uniunii Avocaților se consideră legal întrunită dacă la ea participă mai mult de jumătate din membrii Consiliului.

(7) Ședințele Consiliului se desfășoară cu prezența membrilor Consiliului și sunt publice. Consiliul poate decide desfășurarea ședinței prin intermediul mijloacelor electronice. Pentru motive temeinice, Consiliul poate decide ca ședința sau o parte din ședință să se desfășoare fără accesul publicului.

(8) Hotărârile Consiliului Uniunii Avocaților se adoptă cu votul majorității membrilor prezenți și se publică pe pagina web oficială a Uniunii Avocaților, la rubrica „Actele UA recente”, în termen de 15 zile de la adoptare. Hotărârile Consiliului Uniunii Avocaților se contestă în instanța de contencios administrativ în conformitate cu prevederile Codului administrativ, fără a recurge la procedura prealabilă.

(9) Procesul-verbal al ședinței Consiliului Uniunii Avocaților se semnează de către președintele Uniunii Avocaților și secretarul ședinței. Hotărârile Consiliului Uniunii Avocaților se semnează de către președintele Uniunii Avocaților. În caz de absență, refuz sau de imposibilitate a președintelui Uniunii Avocaților de a semna, hotărârea și procesul-verbal se vor semna de către un membru desemnat în acest sens de Consiliu.

Art 38 Legea Cu privire la avocatură în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1260 din 19.07.2002

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului