Articolul 18 din Legea Cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii în Republica Moldova. Concursul public

(1) Concursul public se inițiază prin publicarea unui anunț de concesiune, conform art. 25 alin. (2), în Buletinul Achizițiilor Publice, pe paginile web oficiale a Agenției și a autorității contractante, prin care autoritatea contractantă solicită operatorilor economici depunerea ofertelor și care va conține informații privind:

a) intenţia de stabilire a unui raport de concesiune, precum şi obiectivul acestuia;

b) denumirea, adresa și datele de contact ale autorității contractante;

c) durata concesiunii;

d) procedura de atribuire a concesiunii;

e) modalitatea de obţinere a documentaţiei de concurs;

f) adresa şi termenul-limită de prezentare a ofertelor;

g) locul şi data deschiderii ofertelor;

h) termenul de relatare a rezultatelor procedurii de atribuire a concesiunii;

i) denumirea și adresa organului competent de examinare a contestației, termenul de depunere a contestațiilor;

j) alte informații relevante concesiunii, la discreția autorității contractante.

(2) Concursul public se desfășoară, de regulă, într-o singură etapă, cu respectarea prevederilor alin. (6), (7), (9) și (10) .

(3) Autoritatea contractantă poate stabili desfășurarea concursului public în două etape, cu respectarea prevederilor alin. (4)–(11):

a) prima etapă (de precalificare) – depunerea ofertelor elaborate conform informațiilor și cerințelor prevăzute în documentația de atribuire, însoțite de documentele care demonstrează îndeplinirea criteriilor de calificare și de selecție stabilite de către autoritatea contractantă;

b) a doua etapă (de calificare) – concursul ofertelor îmbunătățite și evaluarea acestora prin aplicarea criteriilor de atribuire.

(4) În cazul în care autoritatea contractantă alege să organizeze concursul public în două etape, aceasta stabilește în documentația de atribuire elementele etapei de precalificare și regulile aplicabile.

(5) În descrierea elementelor prevăzute la alin. (4), autoritatea contractantă stabilește cerințele minime cărora trebuie să corespundă ofertele.

(6) În documentația de atribuire, autoritatea contractantă definește obiectul concesiunii prin descrierea necesităților și cerințelor autorității contractante și a caracteristicilor solicitate pentru lucrările și/sau serviciile care urmează a fi concesionate, de asemenea stabilește criteriile de atribuire și modul de repartizare a riscurilor.

(7) Informațiile furnizate prin documentația de atribuire trebuie să fie precise, clare și complete pentru a permite operatorilor economici să determine natura și obiectul concesiunii, în baza cărora să decidă depunerea unei oferte sau neparticiparea la procedura de atribuire a concesiunii.

(8) La finalizarea primei etape a concursului public, autoritatea contractantă transmite simultan tuturor ofertanților precalificați o invitație de participare la etapa a doua.

(9) Autoritatea contractantă are obligația de a păstra confidențialitatea soluțiilor propuse și a altor informații comunicate de ofertanți, acestea fiind dezvăluite doar cu acordul lor, exprimat în scris, cu privire la fiecare intenție de comunicare a anumitor informații specifice.

(10) Perioada cuprinsă între data publicării anunțului de concesiune în Buletinul Achizițiilor Publice și data-limită de depunere a ofertelor, în cazul în care atribuirea concesiunii are loc prin concurs public, este de cel puțin 30 de zile, dar nu mai mare de 90 de zile.

(11) Perioada cuprinsă între data transmiterii invitației de participare la etapa a doua a concursului și data-limită de depunere a ofertelor îmbunătățite, în cazul în care concursul public se desfășoară în două etape, este de cel puțin 15 zile, dar nu mai mare de 30 de zile.

Art 18 Legea Cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №121 din 05.07.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului