Articolul 35 din Legea Cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii în Republica Moldova. Modificarea contractului de concesiune

(1) Contractele de concesiune pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii doar în situațiile prevăzute de prezentul articol.

(2) Contractele de concesiune pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii în cazul în care modificările, indiferent dacă pot sau nu pot fi evaluate în bani și indiferent de valoarea acestora, au fost prevăzute în documentele de inițiere a concesiunii de anumite clauze de revizuire a valorii sau a altor elemente.

(3) În situația prevăzută la alin. (2), clauzele de revizuire precizează obiectul, limitele și natura eventualelor modificări sau opțiuni de modificare, precum și condițiile în care se poate recurge la acestea, și nu pot stabili modificări sau opțiuni de modificare care ar afecta caracterul general al contractului de concesiune.

(4) Contractele de concesiune pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii în cazul în care devine necesară achiziționarea de la concesionar a unor lucrări sau servicii suplimentare care nu au fost incluse în contractul de concesiune inițial, dar care au devenit necesare pentru îndeplinirea acestuia.

(5) Contractele de concesiune pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii în cazul în care sînt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) modificarea a devenit necesară în urma unor circumstanțe pe care o autoritate contractantă, care acționează cu diligență, nu ar fi putut să le prevadă;

b) modificarea nu afectează caracterul general al contractului de concesiune;

c) modificarea nu implică extinderea duratei concesiunii.

(6) Contractele de concesiune pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii în cazul în care modificările, indiferent de valoarea acestora, nu sînt substanțiale în sensul alin. (7).

(7) Modificarea contractului de concesiune pe perioada de valabilitate a acestuia este considerată substanțială dacă, prin această modificare, caracterul contractului de concesiune devine substanțial diferit fată de cel al contractului de concesiune încheiat inițial. Este considerată modificare substanțială modificarea care conduce la cel puțin una dintre următoarele situații:

a) modificarea introduce condiții care, dacă ar fi fost incluse în procedura inițială de atribuire a concesiunii, ar fi permis selectarea altor ofertanți decît cei selectați inițial sau acceptarea altei oferte decît cea acceptată inițial ori ar fi atras și alți participanți la procedura de atribuire a concesiunii;

b) modificarea schimbă echilibrul economic al contractului de concesiune în favoarea concesionarului și/sau distribuirea riscurilor între părți într-un mod care nu a fost prevăzut de concesiunea inițială;

c) modificarea extinde în mod considerabil domeniul de aplicare a concesiunii.

(8) În cazurile indicate în prezentul articol, contractele de concesiune pot fi modificate fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii dacă este îndeplinită una dintre următoarele condiții:

a) valoarea modificării este mai mică decît pragurile valorice prevăzute la art. 4 alin. (1);

b) valoarea modificării este mai mică decît 10% din valoarea concesiunii inițiale.

(9) Modificarea contractului de concesiune conform alin. (8) nu poate aduce atingere caracterului general al concesiunii.

(10) În situația prevăzută la alin. (8), în cazul în care se efectuează mai multe modificări succesive, valoarea modificărilor se va determina în baza valorii totale a modificărilor respective, calculată fără TVA.

(11) Pentru calcularea valorii prevăzute la alin. (8) și alin. (10) se va utiliza valoarea actualizată, care reprezintă:

a) valoarea de referință, în cazul în care contractul de concesiune include o clauză de indexare;

b) valoarea calculată în funcție de rata medie a inflației publicată de Biroul Național de Statistică, în cazul în care contractul de concesiune nu include o clauză de indexare.

(12) Contractul de concesiune poate fi modificat fără organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii dacă poziția concesionarului inițial a fost preluată prin succesiune, prin achiziție, ca urmare a unui proces de reorganizare sau de insolvabilitate a concesionarului, de către un alt operator economic care îndeplinește criteriile de selecție stabilite inițial, cu condiția ca această modificare să nu implice alte modificări substanțiale ale contractului.

(13) Modificarea contractului de concesiune pe parcursul perioadei de valabilitate, în afara cazurilor și condițiilor prevăzute de prezentul articol, se efectuează prin organizarea unei noi proceduri de atribuire a concesiunii.

(14) Pe parcursul perioadei de valabilitate a contractului de concesiune, cesiunea obligațiilor asumate prin contractul respectiv nu este admisă.

Art 35 Legea Cu privire la concesiunile de lucrări și concesiunile de servicii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №121 din 05.07.2018

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului