Articolul 1 din Legea Cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice în Republica Moldova. Noţiuni de bază

În sensul prezentei legi, prin noţiunile de mai jos se înţelege:

alcool etilic – alcool obținut prin fermentarea alcoolică a materiei prime agricole de origine vegetală, cu distilarea și rectificarea ulterioară acestuia, și alcool de sinteză obținut prin hidratarea catalitică a etilenei.

Alcool etilic se consideră alcoolul etilic de origine agricolă rectificat, alcoolul etilic tehnic și alcoolul etilic denaturat;

alcool etilic de origine agricolă rectificat – alcool etilic obținut în urma rectificării alcoolului brut și/sau a plămezilor, după fermentarea alcoolică, din materii prime agricole de origine vegetală, având concentrația alcoolică de cel puțin 96% în volum;

alcool etilic tehnic - alcool etilic care, prin compoziţia sa, este impropriu pentru utilizare în scopuri alimentare;

alcool etilic denaturat – alcool etilic care conţine adaos de substanţe speciale (denaturanți), specificate la art. 18-1 alin. (1), a căror prezenţă exclude utilizarea acestuia la fabricarea producţiei alcoolice alimentare;

aviz prealabil - document necesar pentru import care atestă că volumul solicitat de alcool etilic în corespundere cu programul de producere este coordonat cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor;

producţie alcoolică – produse alimentare destinate consumului uman, avînd concentrația alcoolică mai mare de 1,2 în volum;

băuturi alcoolice – producţie alcoolică destinată consumului uman, avînd caracteristici organoleptice specifice şi o concentraţie alcoolică de minimum 15% în volum, fabricată fie dintr-un distilat de origine agricolă sau din alcool etilic de origine agricolă rectificat, sau prin cupajarea acestora, cu sau fără adaos de sucuri, macerate, morse, extracte, produse cu conţinut de zahăr, arome naturale sau substanţe aromatice, apă condiţionată și alte ingrediente, fie numai din ingrediente naturale;

băutură alcoolică tare - producţie alcoolică avînd concentraţia alcoolică de cel puţin 25% în volum;

băutură slab alcoolică – producție alcoolică având concentrația alcoolică de la 1,2% în volum până la 7% în volum;

băutură alcoolică cu un conținut redus de alcool – producție alcoolică având concentrația alcoolică de la 7% în volum până la 15% în volum;

producători – agenți economici care dispun de utilajul necesar, dețin licența respectivă și întrunesc condițiile prevăzute de prezenta lege pentru fabricarea alcoolului etilic, producției alcoolice;

capacităţi de producţie - utilaj tehnologic necesar conform cerinţelor stabilite în actele normative aprobate de Guvern pentru asigurarea ciclului tehnologic de fabricare a alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice solicitate în prognoza programului de producţie;

circulaţia producţiei alcoolice - procurarea (inclusiv importul), livrarea (inclusiv exportul), folosirea, stocarea (depozitarea, păstrarea) și comercializarea (cu ridicata şi cu amănuntul) producţiei alcoolice;

contor de evidenţă cu memorie fiscală – dispozitiv de evidenţă şi control al alcoolului etilic şi al băuturilor alcoolice tari;

depozit-tip pentru păstrarea alcoolului etilic - depozit dotat cu vase tehnologice, utilaj şi măsurătoare de diferite capacităţi pentru recepţia, stocarea şi livrarea alcoolului etilic în conformitate cu cerinţele documentaţiei normativ-tehnice în vigoare;

depozit specializat - depozit special amenajat pentru stocarea şi comercializarea cu ridicata a producţiei alcoolice ambalate;

documentaţie normativă - standarde, coduri de bune practici şi alte documente ce specifică reguli, linii directoare sau caracteristici pentru diferite genuri de activitate sau pentru rezultatele acestora;

distilat de origine agricolă – produs obținut prin distilarea, după fermentarea alcoolică, a materiei prime agricole de origine vegetală, care nu prezintă nici caracteristicile alcoolului etilic rectificat, nici cele ale unei băuturi alcoolice, dar care păstrează aroma și gustul materiei prime utilizate;

măsurător de volum pentru comercializarea lichidelor – dispozitiv de evidenţă și control al alcoolului etilic și al distilatelor de origine agricolă;

produs falsificat (contrafăcut) - produs care, potrivit compoziţiei şi procedeelor de fabricare, nu corespunde documentaţiei normative în vigoare şi este prezentat drept veritabil, inducînd în eroare consumatorul, sau duplicat fals reprodus după modelul original;

dop cu dispersie - dop de o singură folosinţă care exclude posibilitatea de pătrundere în sticlă a lichidului din exterior fără deteriorarea dopului; 

Timbru de acciz - timbru ce reprezintă o imprimare pe hîrtie specială de dimensiuni stabilite, cu inscripţii şi semne distinctive, emis de stat, ce conţine informaţie despre producţia alcoolică, şi utilizat în calitate de marcare a unor categorii de producţie alcoolică supusă accizelor. Se aplică pe producţia finită fabricată în Republica Moldova şi destinată comercializării pe piaţa internă, precum şi pe producţia alcoolică importată;

producție alcoolică energizantă – producție alcoolică destinată consumului uman, care conține combinații variate de carbohidrați cu una sau mai multe substanțe: vitamine, minerale, cafeină, taurină, carnitină, guarana, glucuronolactonă și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.

Art 1 Legea Cu privire la fabricarea şi circulaţia alcoolului etilic şi a producţiei alcoolice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №1100 din 30.06.2000

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului