Articolul 99-2 din Legea Cu privire la gazele naturale în Republica Moldova. Reconcilierea veniturilor. Mecanismul de compensare între operatorii sistemelor de transport

(1) Diferențele dintre veniturile reglementate ale operatorilor sistemelor de transport titulari de licență pentru transportul gazelor naturale și veniturile obținute efectiv în aceeași perioadă se reconciliază cu respectarea principiilor stabilite în prezentul articol și în conformitate cu metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.

(2) Veniturile nerecuperate, în cazul recuperării parțiale, și veniturile suplimentare, obținute în cazul recuperării în exces a venitului aferent serviciului de transport al gazelor naturale, se determină ca diferența dintre venitul efectiv obținut urmare a prestării serviciului de transport al gazelor naturale și venitul reglementat aferent acestui serviciu. În cazul în care diferența respectivă este pozitivă, aceasta indică recuperarea în exces a venitului aferent serviciului de transport al gazelor naturale (excedent tarifar). În cazul în care diferența respectivă este negativă, aceasta indică recuperarea parțială a venitului aferent serviciului de transport al gazelor naturale (deficit tarifar).

(3) La determinarea veniturilor nerecuperate, în cazul recuperării parțiale, și a veniturilor suplimentare, obținute în cazul recuperării în exces a venitului aferent serviciului de transport al gazelor naturale, se iau în considerare compensațiile achitate în cadrul mecanismului de compensare între operatorii sistemelor de transport titulari de licență pentru transportul gazelor naturale.

(4) În legătură cu reconcilierea veniturilor, fiecare operator al sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale utilizează un singur cont de regularizare în care înregistrează informații privind venitul reglementat aferent serviciului de transport al gazelor naturale, venitul real obținut urmare a prestării serviciului de transport al gazelor naturale, recuperarea parțială sau recuperarea în exces a venitului aferent serviciului de transport al gazelor naturale pe parcursul unei perioade tarifare, informații privind diferența dintre valoarea anticipată și cea reală a componentelor de cost, alte informații.

(5) Scopul reconcilierii contului de regularizare este de a rambursa operatorului sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale veniturile nerecuperate, în cazul recuperării parțiale, și de a returna utilizatorilor de sistem veniturile suplimentare obținute de acesta, în cazul recuperării în exces. Agenția stabilește în metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale perioada pentru care se efectuează reconcilierea contului de regularizare.

(6) În contextul aplicării aceleiași metode de stabilire a prețurilor de referință în comun pentru toți operatorii sistemelor de transport titulari de licență pentru transportul gazelor naturale care exploatează rețelele de transport al gazelor naturale în cadrul sistemului unic de intrare/ieșire, se instituie mecanismul de compensare între operatorii respectivi. În cadrul mecanismului de compensare, un operator al sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale este obligat să achite altui operator al sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale o compensație aprobată de Agenție. Metoda de determinare a compensației, modul, termenele și periodicitatea de achitare a compensației, modul de ajustare a compensației se stabilesc în metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale.

(7) Cheltuielile aferente achitării compensației se deduc în conformitate cu art. 24 din Codul fiscal nr. 1163/1997.

(8) Agenția monitorizează implementarea mecanismului de compensare, inclusiv executarea de către operatorii sistemelor de transport titulari de licență pentru transportul gazelor naturale a obligațiilor ce le revin în cadrul mecanismului de compensare, stabilite în prezentul articol, în metodologia de calculare, aprobare și aplicare a tarifelor reglementate pentru serviciul de transport al gazelor naturale și în hotărârile adoptate de Agenție. Agenția monitorizează colectarea veniturilor de către operatorii sistemelor de transport titulari de licență pentru transportul gazelor naturale și ajustează compensația din oficiu sau la cererea unuia dintre operatorii respectivi.

(9) Operatorul sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale care nu primește în termenul și în mărimea stabilite compensația aprobată de Agenție este în drept să notifice Agenția cu privire la acest fapt și să solicite sancționarea operatorului sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale care nu și-a îndeplinit obligația de plată a compensației. Pentru neplata compensației, întârzierea plății sau achitarea incompletă a acesteia de către operatorul sistemului de transport titular de licență pentru transportul gazelor naturale, Agenția aplică sancțiunea financiară stabilită la art. 113 alin. (2) lit. f).

(10) Operatorii sistemelor de transport titulari de licență pentru transportul gazelor naturale elaborează și prezintă Agenției rapoarte trimestriale cu privire la îndeplinirea obligațiilor ce le revin în cadrul mecanismului de compensare, în care reflectă inclusiv informații cu privire la eventualele întârzieri la plata compensației, cu privire la achitarea integrală sau parțială a compensației, la veniturile colectate.

Art 99-2 Legea Cu privire la gazele naturale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №108 din 27.05.2016

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului