Articolul 19 din Legea Cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor în Republica Moldova. Sesizarea privind faptele care pot constitui abateri disciplinare

(1) Sesizarea privind faptele care pot constitui abateri disciplinare comise de judecători poate fi înaintată de:

a) persoana ale cărei drepturi au fost încălcate ca urmare a faptei comise de judecător sau o altă persoană care poate invoca un interes legitim;

b) membrii Consiliului Superior al Magistraturii;

c) Colegiul pentru selecția și evaluarea judecătorilor, în condițiile art. 19 alin. (4) din Legea nr. 147/2023 privind selecția și evaluarea performanțelor judecătorilor;

d) Inspecţia judiciară, prin autosesizare în urma controalelor efectuate în condiţiile prevăzute de art. 72 al Legii nr. 947-XIII din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi în cazul recepţionării raportului privind rezultatele evaluării integrităţii instituţionale, întocmit de către Centrul Naţional Anticorupţie.

e) Ministerul Justiției, la notificarea Agentului guvernamental, în cazul în care se solicită constatarea abaterii disciplinare prevăzute la art.4 alin.(1) lit.b) cu privire la acțiunile sau inacțiunile judecătorului care au dus la una dintre consecințele prevăzute la art. 2007 alin. (1) lit.c) din Codul civil al Republicii Moldova nr. 1107/2002.

(2) Subiecţii prevăzuţi la alin. (1) pot înainta sesizarea privind faptele care le-au devenit cunoscute în exercitarea drepturilor sau atribuţiilor de funcţie ce le deţin sau în baza informaţiilor difuzate de mass-media.

(3) În cazul în care mai multe sesizări se referă la aceeaşi faptă şi la acelaşi judecător, sesizările se conexează.

(3-1) Dacă din sesizare rezultă comiterea de către judecător a mai multor abateri disciplinare, dintre care unele se confirmă, iar altele nu, inspectorul-judecător poate dispune, prin încheiere, disjungerea sesizării.

(3-2) Dacă din sesizarea formulată în privința mai multor judecători rezultă comiterea abaterii disciplinare doar de către unii din ei, prin decizie, inspectorul judecător dispune disjungerea procedurii disciplinare în privința acestora, cu adoptarea ulterioară a soluției corespunzătoare. Decizia privind disjungerea și, după caz, privind respingerea unei părți din sesizare poate fi contestată în condițiile art. 23 alin. (11).

(4) În cazul în care autorul sesizării renunță la pretențiile expuse în sesizare, prin decizie, nesusceptibilă de atac, inspecția judiciară încetează procedura disciplinară. Renunțarea la sesizare nu exclude începerea sau desfășurarea procedurii disciplinare în condițiile prezentei legi dacă inspecția judiciară sau colegiul disciplinar consideră că există un interes public de natură să afecteze prestigiul justiției.

(5) La sesizarea Ministerului Justiției, depusă în conformitate cu alin.(1) lit.e), procedura disciplinară începe și se desfășoară în condițiile prezentei legi.

Art 19 Legea Cu privire la răspunderea disciplinară a judecătorilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №178 din 25.07.2014

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului