Articolul 13 din Legea Privind controlul tutunului * în Republica Moldova. Raportarea informaţiei privind produsele din tutun, produsele conexe, dispozitivele şi accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora

(1) Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică este instituţia responsabilă de colectarea, analiza şi difuzarea informaţiei referitoare la tutun, produsele din tutun, produsele conexe, dispozitivele şi accesoriile de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora, ingrediente şi emisii.

 (2) Agenţii economici care produc şi/sau importă produse din tutun, produse conexe, dispozitive şi accesorii de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora sînt obligaţi să prezinte Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, anterior plasării pe piaţă a produselor noi din tutun sau a produselor cu compoziția modificată, următoarea informaţie:

a) lista şi cantitatea tuturor ingredientelor utilizate în procesul de fabricare a produselor din tutun, pentru toate mărcile şi tipurile de produs, precum şi nivelurile emisiilor. Lista este însoţită de o explicaţie care cuprinde motivele pentru care aceste ingrediente au fost incluse în respectivele produse din tutun, cu indicarea funcţiei şi categoriei ingredientului. Lista este întocmită în ordinea descrescătoare a greutăţii fiecărui ingredient inclus în produs;

b) datele toxicologice, cunoscute producătorului sau importatorului, referitoare la ingredientele utilizate, care ard sau nu ard, cu menţiunea privitor la efectul lor asupra sănătăţii şi cu specificarea efectelor de generare a potențialului de dependență.

(3) Agenţii economici care produc şi/sau importă tutun și/sau produse din tutun, produse conexe, dispozitive şi accesorii de utilizare, reîncărcare sau încălzire a acestora sînt obligaţi să prezinte Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică, pînă la data de 31 mai, următoarea informaţie ce se referă la activitatea din anul precedent:

a) cantităţile de tutun, materie primă și tutun fermentat, utilizate la fabricarea produselor din tutun şi originea acestuia;

b) rezultatele testării emisiilor produselor din tutun fabricate și/sau plasate pe piaţă;

c) informația despre activitățile de sponsorizare și filantropie, inclusiv cheltuielile realizate pentru aceste activități.

(4) Agenţii economici sînt responsabili de acuratețea şi plenitudinea informaţiilor prezentate, sub sancţiunea prevăzută la art. 33.

(5) Guvernul stabilește cerinţele şi procedura privind prezentarea informaţiei de la alin. (2) și (3).


Art 13 Legea Privind controlul tutunului * în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №278 din 14.12.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului