Articolul 32 din Legea Privind controlul tutunului * în Republica Moldova. Licenţierea activităţilor în industria tutunului

(1) Importul/exportul produselor din tutun şi/sau al produselor conexe; importul şi/sau prelucrarea industrială a tutunului nefermentat şi/sau a tutunului fermentat; fabricarea produselor din tutun şi/sau a produselor conexe şi/sau comercializarea angro a produselor din tutun şi/sau a produselor conexe, precum şi a tutunului nefermentat şi/sau fermentat, se efectuează în bază de licență, eliberată în conformitate cu prevederile Legii nr.160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător, cu condiția respectării:

a) parametrilor tehnologici şi/sau a cerinţelor specifice pentru fiecare gen de activitate solicitat;

b) normelor de protecţie a muncii, antiincendiare şi sanitare.

 (2) În licenţa de import/export şi de comercializare angro a produselor din tutun și a produselor conexe se indică tipul concret al produsului (marca).

 (3) Importul şi comercializarea angro a produselor din tutun se efectuează numai după aplicarea de către producătorul lor a timbrului de acciză direct pe pachet. În cazul în care produsul din tutun este produs cu folie de protecţie, timbrul de acciză se aplică sub folie. Timbrul de acciză se lipeşte astfel încît să se deterioreze la deschiderea pachetului.

(4) Importul, fabricarea şi comercializarea angro a produselor din tutun și a produselor conexe se efectuează de către agenţii economici specializaţi, deţinători de licenţă, care dispun de:

b) depozite angro proprii, ori luate în arendă, bine aerisite, dotate cu utilajul necesar pentru menţinerea condiţiilor de păstrare a producţiei prevăzute de documentele normativ-tehnice şi cu sistem de evidenţă computerizată;

c) infrastructură şi ciclu tehnologic deplin în domeniul de activitate, care să asigure securitatea, controlul şi calitatea producţiei;

d) contracte de import al produselor din tutun și al produselor conexe;

e) autorizaţie de import şi de comercializare a fiecărei mărci de produse din tutun și de produse conexe, eliberată de proprietarul mărcii comerciale sau de producătorul ei licenţiat.

 (5) Importul şi/sau prelucrarea industrială a tutunului fermentat şi a tutunului nefermentat, comercializarea angro a tutunului fermentat şi a tutunului nefermentat se efectuează cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (4).

 (6) Fabricarea produselor din tutun și a produselor conexe se efectuează cu respectarea prevederilor art.8 alin.(2).

 (7) Pentru obținerea/prelungirea licenței, solicitantul depune o cerere la care anexează următoarele documente:

a) o copie de pe titlul de proprietate sau de pe contractul de locațiune a depozitului și imobilului în care se va desfășura activitatea licențiată;

b) o copie de pe contractul de import al produselor din tutun (pentru licențierea importului produselor din tutun);

c) lista produselor de tutun și a produselor conexe supuse comercializării;

d) pentru fiecare marcă de produse din tutun – o copie de pe contractul de distribuție și comercializare sau confirmarea de acordare a dreptului de distribuție și comercializare, eliberată de proprietarul mărcii comerciale sau de producătorul ei licenţiat (pentru licențierea importului produselor din tutun).

(8) În ziua înregistrării cererii și depunerii documentelor stabilite de prezentul articol pentru obținerea/prelungirea licenței, autoritatea de licențiere înștiințează despre aceasta organul de control aferent domeniului (cu sau fără solicitarea unei vizite de control din partea organului respectiv) pentru a se asigura de corespunderea utilajului tehnologic principal pentru prelucrarea industrială a tutunului nefermentat şi a tutunului fermentat, pentru fabricarea produselor din tutun și a produselor conexe cerințelor prezentei legi şi de faptul că agentul economic dispune de bază tehnico-materială cu complexul integral de procese tehnologice, de utilaj şi mijloace de control al calității producției finite, precum şi de personal şi specialiști cu o calificare corespunzătoare în domeniu. În cel mult 7 zile lucrătoare – în cazul obținerii/prelungirii licenței, sau 3 zile lucrătoare – în cazul reperfectării licenței, de la data înștiințării, organul de control aferent domeniului transmite o notificare sau procesul-verbal de control privind rezultatele verificării efectuate.

Art 32 Legea Privind controlul tutunului * în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №278 din 14.12.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului