Articolul 19 din Legea Privind controlul tutunului * în Republica Moldova. Prezentarea produselor din tutun

(1) Etichetarea şi prezentarea pachetelor unitare, a ambalajelor exterioare şi a produselor din tutun nu trebuie să includă elemente sau caracteristici care: 

a) promovează produsul din tutun prin mijloace false, înşelătoare sau care pot crea impresii eronate despre caracteristicile, efectele asupra sănătăţii, riscurile și emisiile acestuia sau creează similitudini cu denumirile anatomice ale părților corpului uman;

b) sugerează că un anumit produs din tutun este mai puţin dăunător decît altele, inclusiv utilizînd calificative precum light, medium, ultra, extra și altele asemenea, ori că un produs din tutun are efecte vitalizante, energizante, vindecătoare, de întinerire, naturale, organice, alte efecte benefice asupra sănătății sau modului de viață;

c) se referă la miros, gust, prezenţa sau absenţa aromelor sau a altor aditivi;

d) creează asocieri cu produsele alimentare sau cosmetice ori cu jucăriile.

(2) Elementele şi caracteristicile interzise menţionate la alin. (1) includ, dar nu se limitează la texte, simboluri, denumiri, mărci comerciale, expresii figurative sau de alt gen, culori care induc în eroare, inserţiuni sau alte materiale adiţionale, precum etichete adezive, autocolante, materiale inserate fixate, straturi care se raclează şi învelitori, sau se referă la forma produsului din tutun.

(3) Se interzice specificarea cantităţii de substanţe nocive pe sau în interiorul pachetelor unitare sau nemijlocit pe produsele din tutun, inclusiv ca parte a mărcii comerciale.

(4) Se interzice prezentarea produselor alimentare, a jucăriilor şi a altor produse sub formă de pachete unitare sau care face asociere cu produsele din tutun.

(5) La confecţionarea pachetelor unitare nu se utilizează tehnologii speciale şi pe pachetele unitare nu se imprimă elemente ce pot modifica aspectul pachetului unitar sau distrage atenţia consumatorului. Acestea din urmă includ, dar nu se limitează la:

a) cerneluri care se activează la căldură şi/sau devin fluorescente în anumite tipuri de lumină;

b) cerneluri sau ornamente care apar gradual în timp;

c) aplicaţii care se elimină sau se răzuiesc pentru a pune în evidenţă imagini sau texte;

d) aplicaţii reliefate, cu excepția mărcii comerciale.

Art 19 Legea Privind controlul tutunului * în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №278 din 14.12.2007

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului