Articolul 38 din Legea Privind cooperativele de întreprinzător în Republica Moldova. Aporturile în capitalul social

(1) Drept aporturi în capitalul social al cooperativei pot servi mijloacele băneşti şi patrimoniul nebănesc, cu excepţia aporturilor în contul cotelor preferenţiale, care pot fi efectuate doar cu mijloace băneşti.

           (2) Aportul nebănesc în contul cotei ordinare poate fi transmis cooperativei cu titlu de proprietate sau cu titlu de folosinţă.

           (3) Valoarea de piaţă a aportului nebănesc transmis cooperativei cu titlu de folosinţă în contul cotei ordinare se determină pornind de la mărimea de piaţă a plăţii de arendă şi termenul de folosinţă a acestui aport, stabilite în contractul încheiat între membrul cooperativei şi cooperativă.

           (4) În cazul modificării termenului de folosinţă a aportului nebănesc transmis cooperativei în contul cotei ordinare, valoarea de piaţă a acestui aport se va modifica în modul stabilit la alin.(3).

           (5) Aporturile în contul cotei iniţiale sau al celor suplimentare pot fi efectuate în rate, în termenul stabilit de statutul cooperativei care nu poate depăşi un an. Fiecare din aceste rate nu poate fi mai mică de 25 la sută din mărimea cotei în contul căreia se efectuează aporturi.

           (6) În cazul în care membrul cooperativei, după expirarea termenului stabilit la alin.(5), nu a achitat integral valoarea cotei sale ordinare, acesta plăteşte cooperativei dobîndă în mărimea stabilită de statutul cooperativei. De asemenea, statutul poate prevedea excluderea acestui membru din cooperativă.

           (7) Drept aporturi în contul cotei ordinare nu pot servi:

           a) evaluarea în bani a activităţii privind constituirea cooperativei;

           b) bunurile imobile şi mobile neînregistrate, inclusiv produsele activităţii intelectuale, pasibile înregistrării de stat în conformitate cu legislaţia;

           c) bunurile a căror participare în circuitul civil este interzisă sau limitată de actele legislative, dacă nu există autorizaţia corespunzătoare a autorităţii publice abilitate;

           d) împrumuturi primite de la cooperativă;

           e) alte bunuri nebăneşti determinate de statutul sau regulamentul respectiv al cooperativei.

(71) Drept aport în capitalul social al cooperativei pot servi bunurile imobile transmise în contul cotelor valorice din bunurile întreprinderilor agricole, fără înregistrarea în prealabil în registrul bunurilor imobile.

           (8) Statutul cooperativei poate prevedea ca aporturile în contul cotelor ordinare să se efectueze doar cu mijloace băneşti.

           (9) Aporturile în contul cotei preferenţiale pot fi efectuate de către membrul cooperativei numai după achitarea integrală a cotei sale ordinare.

           (10) Aporturile în contul cotelor preferenţiale nu pot fi efectuate în rate.

Art 38 Legea Privind cooperativele de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №73 din 12.04.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului