Articolul 68 din Legea Privind cooperativele de întreprinzător în Republica Moldova. Încheierea tranzacţiei cu conflict de interese

(1) Tranzacţia cu conflict de interese poate fi încheiată de cooperativă numai în baza deciziei consiliului acesteia sau a hotărîrii adunării generale, în modul stabilit de prezenta lege şi de statutul cooperativei.

           (2) Tranzacţia cu conflict de interese poate fi încheiată cu condiţia respectării modului, stabilit de cooperativă, de determinare a valorii de piaţă a bunurilor ce constituie obiectul unor asemenea tranzacţii.

           (3) Consiliul cooperativei adoptă decizia privind încheierea tranzacţiei cu conflict de interese cu votul unanim al membrilor săi care nu sînt persoane interesate în încheierea acestei tranzacţii.

           (4) Dacă mai mult de jumătate din membrii consiliului cooperativei sînt persoane interesate în efectuarea tranzacţiei, aceasta va fi încheiată numai în baza hotărîrii adunării generale.

           (5) Hotărîrea adunării generale privind încheierea tranzacţiei cu conflict de interese se adoptă cu votul majorităţii membrilor cooperativei care nu sînt persoane interesate în efectuarea acestei tranzacţii.

           (6) Membrul cooperativei interesat în efectuarea tranzacţiei trebuie să părăsească temporar şedinţa consiliului cooperativei, în cazul în care el este membru al consiliului, sau adunarea generală la care se decide încheierea tranzacţiei. Prezenţa membrului în cauză la şedinţa consiliului sau a adunării generale se ia în considerare la determinarea cvorumului, iar la stabilirea rezultatului votării, se consideră că această persoană s-a abţinut.

           (7) Dacă consiliului cooperativei sau adunării generale nu le-au fost cunoscute toate circumstanţele legate de încheierea tranzacţiei cu conflict de interese şi/sau această tranzacţie a fost încheiată prin încălcarea altor prevederi ale prezentului articol, consiliul sau adunarea generală este în drept să ceară preşedintelui cooperativei:

           a) să renunţe la încheierea unei astfel de tranzacţii ori să o rezilieze; sau

           b) să asigure, în condiţiile legislaţiei, repararea de către persoana interesată a prejudiciului cauzat cooperativei prin efectuarea acestei tranzacţii.

Art 68 Legea Privind cooperativele de întreprinzător în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №73 din 12.04.2001

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului