Articolul 13 din Legea Privind identificarea electronică și serviciile de încredere în Republica Moldova. Certificatul cheii publice

(1) La crearea certificatului cheii publice, prestatorul de servicii de încredere este obligat să verifice unicitatea cheii publice.

(2) Certificatul cheii publice trebuie să conțină:

a) numărul unic de înregistrare a certificatului cheii publice;

b) datele de identificare ale prestatorului de servicii de încredere care a eliberat certificatul cheii publice;

c) datele de identificare și alte date ale titularului certificatului cheii publice, în funcție de scopul pentru care se eliberează certificatul, precum și informațiile necesare pentru comunicarea cu acesta;

d) cheia publică;

e) data și ora la care începe să curgă termenul de valabilitate a certificatului cheii publice și data și ora la care acest termen încetează;

f) date despre algoritmul criptografic utilizat;

g) restricțiile privind utilizarea certificatului cheii publice și/sau limitele valorii operațiunilor în care acesta poate fi utilizat, dacă acestea se aplică;

h) alte informații prevăzute de legislație.

(3) Certificatul calificat al cheii publice se emite de către prestatorul de servicii de încredere calificat și, suplimentar, trebuie să conțină:

a) mențiunea despre faptul că certificatul este eliberat ca certificat calificat al cheii publice;

b) datele de verificare a semnăturii electronice sau a sigiliului electronic care corespund datelor de creare a semnăturii electronice sau a sigiliului electronic, controlate de titularul certificatului cheii publice, în cazul în care certificatul este eliberat pentru semnături electronice sau sigilii electronice.

(4) În cazul serviciilor de încredere necalificate, structura certificatului cheii publice se stabilește de către prestatorul de servicii de încredere, în conformitate cu prevederile prezentei legi. În cazul serviciilor de încredere calificate, structura certificatului cheii publice se stabilește de către organul de supraveghere și control, în conformitate cu prevederile prezentei legi.

(5) Certificatului cheii publice i se aplică semnătura electronică sau sigiliul electronic al prestatorului de servicii de încredere corespunzătoare tipului certificatului solicitat.

(6) În cazurile stabilite de legislație sau prin acordul părților, prestatorul de servicii de încredere creează certificatul cheii publice și în formă de document pe suport de hârtie, în două exemplare. Certificatul cheii publice în formă de document pe suport de hârtie este semnat cu semnăturile olografe ale titularului certificatului cheii publice și ale persoanei împuternicite a prestatorului de servicii de încredere. Un exemplar al certificatului cheii publice se transmite titularului, iar celălalt se păstrează la prestatorul de servicii de încredere.

(7) Prestatorul de servicii de încredere, de comun acord cu titularul certificatului cheii publice, poate indica în certificatul cheii publice cazurile în care certificatul respectiv poate fi utilizat, precum și restricțiile cu privire la utilizarea acestuia.

(8) La cererea titularului certificatului cheii publice, prestatorul de servicii de încredere poate indica în certificatul cheii publice și alte informații decât cele specificate la alin. (2) și (3), cu condiția că aceasta nu contravine legislației și nu pune în pericol securitatea națională sau ordinea publică, precum și numai după verificarea prealabilă a exactității informațiilor respective.

(9) Prestatorul de servicii de încredere introduce certificatul cheii publice în registrul certificatelor cheilor publice nu mai târziu de data și ora la care începe să curgă termenul de valabilitate a certificatului.

Art 13 Legea Privind identificarea electronică și serviciile de încredere în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №124 din 19.05.2022

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului