Articolul 19 din Legea Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în Republica Moldova. Etichetarea anumitor substanţe sau produse ce provoacă alergii sau intoleranţe

(1) Menţiunile la care se face referire la art. 8 alin. (1) lit. c) îndeplinesc următoarele cerinţe:

a) sînt incluse în lista ingredientelor, în conformitate cu normele prevăzute la art. 16 alin. (1), făcîndu-se referire în mod clar la denumirea substanţei sau produsului enumerat/enumerate în anexa nr. 1; şi

b) denumirea substanţei sau a produsului, așa cum este prevăzută în anexa nr. 1, este pusă în evidenţă printr-un set de caracteristici grafice care o diferenţiază clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond.

(2) În lipsa unei liste a ingredientelor, reprezentarea menţiunilor la care se face referire la art. 8 alin.(1) lit. c) include cuvîntul „conţine”, urmat de denumirea substanţei sau a produsului enumerat/enumerate în anexa nr. 1.

(21) În cazul în care substanţele sau ingredientele care provoacă alergie ori intoleranţă sunt potenţial, dar neintenţionat, prezente în produsele alimentare ca urmare a contaminării încrucişate în procesul de producție, pe etichetă se indică următoarea menţiune: „poate conţine urme de ...”, făcându-se referire în mod clar la denumirea substanţei sau a ingredientului astfel cum este prevăzută în anexa nr. 1.

 (3) În cazul în care mai multe ingrediente sau mai mulţi adjuvanţi tehnologici ai unui produs alimentar provin dintr-o singură substanţă sau dintr-un singur produs enumerat în anexa nr. 1, indicaţiile de pe etichetă clarifică acest fapt pentru fiecare ingredient sau adjuvant tehnologic respectiv.

(4) Includerea menţiunilor la care se face referire la art. 8 alin. (1) lit. c) nu este obligatorie în cazurile în care denumirea produsului alimentar face referire în mod clar la substanţa sau produsul în cauză.

(5) La indicarea ingredientelor care provoacă alergie sau intoleranță, pentru toate produsele alimentare nepreambalate comercializate/furnizate consumatorului final, inclusiv pentru cele destinate livrării în formă nepreambalată unităţilor de alimentaţie publică şi unităţilor care comercializează produse alimentare cu amănuntul, este obligatorie etichetarea denumirii substanţei astfel cum este prevăzută în anexa nr. 1.

 (6) Indicarea ingredientelor care provoacă alergie sau intoleranță se efectuează astfel încât informaţiile să fie disponibile şi accesibile direct la locul de desfacere/comercializare a produselor alimentare nepreambalate sau, în cazul comercializării la distanţă, înaintea achiziţionării produselor alimentare. Informaţiile respective trebuie să fie prezentate în limba română, fără a exista interdicția de a prezenta aceste informaţii şi în alte limbi.

 (7) Informaţiile privind ingredientele care provoacă alergie sau intoleranță trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, fără să creeze confuzii, să fie uşor accesibile, lizibile, indelebile şi nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, prezentate în format tipărit sau electronic, prin meniu, anunț sau afiş.

 (8) Utilizarea simbolurilor care indică prezenţa substanţelor sau a produselor care provoacă alergie ori intoleranţă este permisă, cu condiţia ca acestea să fie însoţite de denumirea substanţei sau a produsului astfel cum este prevăzută în anexa nr. 1.

Art 19 Legea Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №279 din 15.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului