Articolul 18 din Legea Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în Republica Moldova. Omisiunea compuşilor unui produs alimentar din lista ingredientelor

Fără a aduce atingere dispoziţiilor art. 19, nu este obligatorie menţionarea în lista de ingrediente a următorilor compuşi ai unui produs alimentar:

1) compuşii unui ingredient care, în cursul procesului de fabricaţie, au fost temporar extraşi pentru a fi reîncorporaţi apoi într-o cantitate ce nu depăşeşte conţinutul iniţial;

2) aditivii alimentari şi enzimele alimentare:

a) a căror prezenţă într-un produs alimentar este datorată exclusiv faptului că erau conţinute în unul sau în mai multe ingrediente ale produsului respectiv, cu condiţia să nu mai îndeplinească nicio funcţie tehnologică în produsul finit; 

b) care sînt utilizate ca adjuvanţi tehnologici;

3) substanţele suport şi substanţele care nu sînt aditivi alimentari, dar sînt utilizate în acelaşi mod şi cu acelaşi scop ca și substanţele suport şi care sînt utilizate în cantităţile strict necesare;

4) substanţele care nu sînt aditivi alimentari, dar care sînt folosite în acelaşi mod şi în acelaşi scop ca şi adjuvanţii tehnologici şi care rămîn prezente în produsul finit;

5) apa:

a) atunci cînd se utilizează în procesul de fabricaţie numai pentru a permite reconstituirea unui ingredient utilizat într-o formă concentrată sau deshidratată;

b) în cazul lichidului de acoperire care, în mod normal, nu se consumă.

Art 18 Legea Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №279 din 15.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului