Articolul 2 din Legea Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în Republica Moldova. Noţiuni

În scopul aplicării prezentei legi se utilizează noţiunile din Legea nr. 306/2018 privind siguranţa alimentelor şi, adiţional, se definesc următoarele noţiuni principale:

aditiv alimentar – orice substanţă care nu se consumă ca aliment în sine şi nu se utilizează ca ingredient alimentar caracteristic, avînd sau nu valoare nutritivă, a cărei adăugare deliberată în produsele alimentare, în scop tehnologic, în procesul de fabricare, prelucrare, preparare, tratare, ambalare, transport sau depozitare, are ca rezultat sau se consideră în mod rezonabil că ar putea avea ca rezultat transformarea sa ori transformarea produselor sale secundare, în mod direct sau indirect, într-o componentă a produselor alimentare în cauză;

adjuvant tehnologic – orice substanţă care:

a) nu se consumă ca aliment în sine;

b) este utilizată în mod deliberat la prelucrarea materiilor prime, a produselor alimentare sau a ingredientelor acestora pentru a îndeplini un anumit obiectiv tehnologic în timpul tratării sau prelucrării;

c) poate avea ca rezultat prezenţa neintenţionată, dar inevitabilă din punct de vedere tehnic, a unor reziduuri ale substanţei respective sau ale derivaţilor acesteia în produsul finit, cu condiţia ca aceste reziduuri să nu prezinte niciun risc sanitar şi să nu aibă efecte tehnologice asupra produsului finit;

acizi graşi saturaţi – acizii graşi fără legătură dublă;

acizi graşi trans – acizii graşi cu cel puţin o legătură dublă neconjugată (şi anume întreruptă de cel puţin o grupare metilen) carbon-carbon, în configuraţie trans;

acizi graşi mononesaturaţi – acizii graşi cu o legătură dublă în poziţie cis;

acizi graşi polinesaturaţi – acizii graşi cu două sau mai multe legături duble cis sau cismetilenice întrerupte;

ambalaj – material specific ca execuţie şi natură, destinat ambalării alimentelor în vederea asigurării protecţiei și utilizat pentru transportul, manipularea şi desfacerea produselor alimentare;

arome – produse:

a) care nu sînt destinate consumului sub această formă, fiind adăugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul şi/sau gustul;

b) compuse sau formate din substanţe aromatizante, preparate aromatizante, arome obţinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora, așa cum sînt definite în secţiunea a 4-a din anexa nr. 6;

cîmp vizual – toate suprafeţele unui ambalaj care pot fi citite dintr-un singur unghi de vedere;

cîmp vizual principal – cîmpul vizual al unui ambalaj care este cel mai probabil să fie văzut la prima vedere de către consumator în momentul cumpărării şi care îi permite consumatorului să identifice imediat un produs după caracterul sau natura acestuia şi, dacă este cazul, după marca acestuia. În cazul în care ambalajul are mai multe cîmpuri vizuale principale identice, cîmpul vizual principal este cel ales de către operatorul din domeniul alimentar;

carne – părţile comestibile din ungulate domestice, păsări de curte, lagomorfe, vînat sălbatic, vînat de crescătorie, vînat mic sălbatic, vînat mare sălbatic, inclusiv sîngele;

carne separată mecanic – produs obţinut prin îndepărtarea cărnii de pe oasele acoperite de carne după dezosare sau de pe carcasele de păsări, prin mijloace mecanice care determină distrugerea sau modificarea structurii fibroase a muşchilor;

curăţare – îndepărtarea cojii, pieliţei de pe fructe, legume sau de pe ouă;

dată-limită de consum – data stabilită de producător pentru produsele alimentare care, din punct de vedere microbiologic, sînt uşor perisabile şi susceptibile de a prezenta un pericol imediat pentru sănătatea consumatorului. Data-limită de consum, care indică ziua, luna şi anul, este precedată de menţiunea „Expiră la data de...”;

data durabilităţii minimale – data pînă la care produsul alimentar îşi păstrează proprietăţile specifice atunci cînd este păstrat în mod corespunzător;

data fabricării – data stabilită de către producător după finalizarea procesului tehnologic de fabricare a produsului alimentar. Data fabricării se indică conform prevederilor anexei nr. 9;

declaraţia nutriţională sau etichetarea nutriţională – informaţiile care menţionează:

a) valoarea energetică; sau

b) valoarea energetică şi cantitatea unuia sau a mai multor nutrienți:

– grăsimi (acizi graşi saturaţi, acizi graşi mononesaturaţi, acizi graşi polinesaturaţi);

– glucide (zaharuri, polioli, amidon);

– sare;

– fibre;

– proteine;

– oricare dintre vitaminele sau mineralele menţionate în secţiunea 1 pct. 1 din anexa nr. 12 şi prezente în cantităţi semnificative, după cum este prevăzut în secţiunea 1 pct. 2 din aceeași anexă;

denumire curentă – denumirea care este acceptată drept denumire a produsului alimentar de către consumatori, fără ca aceasta să necesite explicaţii suplimentare;

denumire descriptivă – denumirea care oferă o descriere a produsului alimentar şi, dacă este cazul, a utilizării acestuia într-un mod suficient de clar încît să permită consumatorului să stabilească natura efectivă a acestuia şi să-l deosebească de alte produse cu care ar putea fi confundat;

denumire legală – denumirea unui produs alimentar vîndut consumatorului final sau unităţilor de alimentaţie publică, prevăzută într-un act normativ;

enzimă alimentară – produs obţinut din organisme vegetale, animale sau microorganisme ori din produse derivate din acestea, inclusiv din produsele obţinute printr-un proces de fermentare, folosind microorganisme;

etichetare – menţiunile, indicaţiile, mărcile sau denumirile comerciale, imaginile sau semnele care se referă la un produs alimentar şi care figurează pe orice ambalaj, document, anunţ, etichetă, inel sau manşetă care însoţește ori se referă la produsul respectiv;

etichetă – marcaj, marcă, semn, imagine sau altă descriere scrisă, imprimată, ştanţată, marcată, gravată sau tipărită pe ambalajul produsului alimentar ori ataşată ambalajului sau recipientului unui astfel de produs;

fibre – polimeri glucidici compuşi din trei sau mai multe unităţi monomerice, care nu sînt nici digeraţi, nici absorbiţi în intestinul subţire uman şi care aparţin uneia dintre următoarele categorii:

a) polimeri glucidici comestibili prezenţi în mod natural în produsele alimentare consumate ca atare;

b) polimeri glucidici comestibili obţinuţi din materii prime alimentare prin mijloace fizice, enzimatice sau chimice şi care au un efect fiziologic benefic, demonstrat prin dovezi ştiinţifice general acceptate;

c) polimeri glucidici comestibili sintetici care au un efect fiziologic benefic, demonstrat prin dovezi ştiinţifice general acceptate;

informaţii obligatorii referitoare la produsele alimentare – menţiunile pe care le impune prezenta lege pentru a fi furnizate consumatorului final;

informaţii referitoare la produsele alimentare – informaţiile referitoare la un produs alimentar, puse la dispoziţia consumatorului final prin intermediul unei etichete, prin tehnologii moderne de informare sau prin comunicare verbală;

ingredient – orice substanţă sau produs, inclusiv aromele, aditivii alimentari şi enzimele alimentare, precum şi orice constituent al unui ingredient compus, utilizat/utilizată în fabricarea sau prepararea unui produs alimentar şi prezent/prezentă încă în produsul finit, eventual sub o formă modificată; reziduurile nu sînt considerate ingrediente;

ingredient compus – ingredient care este, la rîndul lui, produs din mai multe ingrediente;

ingredient primar – ingredientul sau ingredientele dintr-un produs alimentar, care reprezintă mai mult de 50% din respectivul aliment sau pe care consumatorul le asociază de obicei cu denumirea produsului şi pentru care, în majoritatea cazurilor, este necesară o menţiune cantitativă;

glucide – orice carbohidrat care este metabolizat în organism şi care include polioli;

grăsimi – lipidele totale, inclusiv fosfolipidele;

lizibilitate – aspectul fizic al informaţiilor prin care informaţiile sînt accesibile vizual publicului larg, care este determinat de diferite elemente, printre care dimensiunea fontului, distanţa dintre litere, distanţa dintre rînduri, de grosimea liniilor, culoare, tipul caracterelor, raportul dintre lăţimea şi înălţimea caracterului, suprafaţa materialului, precum şi de contrastul semnificativ dintre text şi fundal;

loc de provenienţă – orice loc indicat ca fiind locul din care provine un produs alimentar, dar care nu este ţara de origine; denumirea comercială sau adresa operatorului din domeniul alimentar pe etichetă nu reprezintă o indicare a ţării de origine sau a locului de provenienţă a produsului alimentar în sensul prezentei legi;

lot – grup de unităţi de vînzare ale unui produs alimentar produs, fabricat sau ambalat în condiţii practic identice;

mijloc de comunicare la distanţă – orice mijloc care, fără prezenţa fizică simultană a furnizorului şi a consumatorului, poate fi utilizat pentru încheierea unui contract între aceste părţi;

nutrient – proteine, glucide, grăsimi, fibre, sodiu, vitaminele şi mineralele enumerate în secţiunea 1 pct. 1 din anexa nr. 12, precum şi substanţele care aparţin sau fac parte din oricare dintre respectivele categorii;

nanomaterial fabricat – orice material produs în mod intenţionat care conţine una sau mai multe dimensiuni de ordinul a 100 nm sau mai puţin sau care este alcătuit din părţi funcţionale distincte, în interior sau la suprafaţă, dintre care multe au una sau mai multe dimensiuni de ordinul a 100 nm sau mai puţin, inclusiv structurile, aglomeratele sau agregatele, care pot să aibă o dimensiune mai mare de 100 nm, dar posedă proprietăţi caracteristice scării nanometrice. Proprietăţile care sînt caracteristice scării nanometrice includ:

a) proprietăţile legate de suprafaţa specifică mare a materialelor luate în considerare;

b) proprietăţile fizico-chimice specifice care diferă de cele ale aceluiaşi material sub altă formă decît cea nanometrică;

polioli – alcooli care conţin mai mult de două grupări hidroxil;

prelucrare – orice acţiune care modifică în mod semnificativ produsul iniţial, inclusiv prin încălzire, afumare, sărare, coacere, uscare, marinare, extragere, extrudare sau o combinaţie a acestor procedee;

preparate din carne – carnea refrigerată, inclusiv carnea care a fost secţionată în fragmente, căreia i se adaugă produse alimentare, condimente sau aditivi sau care a fost supusă unei prelucrări insuficiente pentru a modifica în esenţă structura fibroasă a muşchilor şi a determina astfel dispariţia caracteristicilor cărnii proaspete;

produs alimentar preambalat – orice produs prezentat consumatorului final şi unităţilor de alimentaţie publică, constituit dintr-un produs alimentar şi din ambalajul în care a fost introdus înainte de a fi oferit spre vînzare, pe care acest ambalaj îl acoperă în întregime sau parţial, dar în așa mod încît conţinutul să nu poată fi modificat fără ca ambalajul să fie deschis sau să suporte o modificare; conceptul de „produs alimentar preambalat” nu acoperă produsele alimentare ambalate în spaţiul de comercializare la cererea consumatorului, respectiv preambalate în vederea vînzării directe;

produs alimentar nepreambalat – produs alimentar în vrac sau turnat care nu este supus operaţiunii de preambalare şi care, pentru a fi comercializat, este măsurat şi cîntărit în prezenţa consumatorului. Se va considera produs alimentar nepreambalat şi produsul care este prevăzut cu un înveliş individual de protecţie, fără de care produsul nu poate fi comercializat;

produse din carne – produse prelucrate care rezultă din prelucrarea cărnii sau din prelucrarea produselor astfel prelucrate, astfel încît suprafaţa de tranşare permite constatarea dispariţiei caracteristicilor de carne proaspătă;

produse neprelucrate – produsele alimentare care nu au fost prelucrate; aici se includ produsele care au fost divizate, separate, tranşate, decupate, dezosate, tocate, jupuite, măcinate, tăiate, curăţate, decorticate, măcinate, răcite, îngheţate, spălate, congelate sau decongelate;

produse pescăreşti – toate animalele marine sau de apă dulce (cu excepţia moluştelor bivalve, echinodermelor vii, tunicatelor vii şi gasteropodelor marine vii şi a tuturor mamiferelor marine, reptile şi broaşte), sălbatice sau de crescătorie, inclusiv toate formele şi părţile comestibile ale acestor animale;

produse prelucrate – produsele alimentare care rezultă prin prelucrarea produselor neprelucrate. Aceste produse pot să conţină ingredientele necesare fabricării lor sau care le conferă caracteristici specifice;

proteine – conţinutul de proteine calculat utilizînd formula: proteine = azot total Kjeldahl × 6,25;

sare – conţinutul de sare echivalent, calculat utilizînd formula: sare = sodiu × 2,5;

substanţă suport – substanţe folosite pentru a dizolva, dilua, dispersa sau a modifica fizic un aditiv alimentar, o aromă alimentară, o enzimă alimentară sau un nutrient şi/sau o altă substanţă adăugată unui aliment în scopuri nutriţionale sau fiziologice, fără a-i altera funcţiile (şi fără a exercita un efect tehnologic propriu), în scopul de a facilita manipularea, aplicarea sau folosirea acestuia;

termen de valabilitate – perioada de timp stabilită de către operatorul din domeniul alimentar care produce un produs alimentar, pe durata căreia produsul trebuie să-și păstreze caracteristicile specifice, cu condiția respectării regulilor de transport, manipulare, depozitare, păstrare, utilizare și consum. Termenul de valabilitate al produsului alimentar este exprimat prin data-limită de consum sau printr-un interval de timp conform prevederilor pct.5 din anexa nr. 9;

unitate de alimentaţie publică – orice unitate (inclusiv un vehicul sau un stand fix ori mobil), precum restaurantul, cantina, şcoala, spitalul şi societatea de catering, în care, în cadrul unei activităţi profesionale, sînt preparate produse alimentare destinate consumului direct de către consumatorul final;

valoarea medie – valoarea care reprezintă cel mai bine cantitatea de nutrienţi conţinută de un anumit produs alimentar şi reflectă ajustări care iau în considerare variaţiile sezoniere, obiceiurile de consum şi alţi factori care ar putea determina variaţia valorii efective;

zaharuri – toate monozaharidele şi dizaharidele prezente într-un produs alimentar, cu excepţia poliolilor.

Art 2 Legea Privind informarea consumatorului cu privire la produsele alimentare în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №279 din 15.12.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului