Articolul 14 din Legea Privind protecția secretelor comerciale în Republica Moldova. Despăgubirile

(1) La cererea părții prejudiciate, instanța de judecată dispune ca făptuitorul care știa sau ar fi trebuit să știe că se implică în dobândirea, utilizarea sau divulgarea ilegală a unui secret comercial să plătească deținătorului secretului comercial respectiv o despăgubire proporțională cu prejudiciul realmente suferit ca urmare a dobândirii, utilizării sau divulgării ilegale a secretului comercial.

(2) La stabilirea valorii despăgubirii prevăzute la alin. (1), instanța de judecată trebuie să ia în considerare toți factorii corespunzători, cum ar fi consecințele economice negative asupra părții prejudiciate, inclusiv profitul ratat de aceasta, beneficiile necuvenite realizate de făptuitor și, dacă este cazul, orice alt element în afara factorilor economici, cum ar fi prejudiciul moral cauzat deținătorului secretului comercial prin dobândirea, utilizarea sau divulgarea ilegală a secretului comercial.

(3) Cu titlu de alternativă, în loc de a stabili valoarea despăgubirii conform alin. (2), instanța de judecată poate stabili, atunci când circumstanțele cauzei permit, o valoare forfetară a despăgubirii pe baza unor elemente cum ar fi, cel puțin, valoarea redevențelor sau a drepturilor care ar fi fost datorate dacă făptuitorul ar fi solicitat autorizarea de a utiliza secretul comercial în cauză.

(4) Limitarea răspunderii materiale a salariatului față de angajator, prevăzută la art. 336 din Codul muncii al Republicii Moldova nr. 154/2003, în ceea ce privește despăgubirile pentru dobândirea, utilizarea sau divulgarea ilegală a unui secret comercial al angajatorului, se aplică în cazul în care salariatul a acționat fără intenție.

Art 14 Legea Privind protecția secretelor comerciale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №384 din 07.12.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021