Articolul 4 din Legea Privind protecția secretelor comerciale în Republica Moldova. Dobândirea, utilizarea și divulgarea ilegală de secrete comerciale

(1) Deținătorul secretului comercial are dreptul să solicite instanței de judecată aplicarea măsurilor, procedurilor și acțiunilor reparatorii prevăzute de prezenta lege și de alte dispoziții legale pentru a preveni dobândirea, utilizarea sau divulgarea ilegală a secretului său comercial ori pentru a obține reparații în urma unor astfel de fapte.

(2) Dobândirea unui secret comercial fără consimțământul deținătorului secretului comercial în cauză este considerată ilegală ori de câte ori este efectuată prin:

a) accesul neautorizat, însușirea sau copierea oricăror documente, obiecte, materiale, substanțe sau fișiere electronice care se află în mod legal sub controlul deținătorului secretului comercial și care conțin secretul comercial sau din care poate fi dedus secretul comercial în cauză;

b) orice alt comportament care, date fiind circumstanțele, contravine practicilor comerciale loiale.

(3) Utilizarea sau divulgarea unui secret comercial este considerată ilegală ori de câte ori este săvârșită, fără consimțământul deținătorului secretului comercial, de către o persoană care îndeplinește oricare dintre următoarele condiții:

a) a dobândit secretul comercial în mod ilegal;

b) încalcă un acord de confidențialitate sau orice altă obligație de a nu divulga secretul comercial;

c) încalcă o obligație contractuală sau de altă natură care limitează utilizarea secretului comercial.

(4) Dobândirea, utilizarea sau divulgarea unui secret comercial este, de asemenea, considerată ilegală atunci când o persoană, în momentul dobândirii, utilizării sau divulgării acestuia, avea cunoștință sau ar fi trebuit să aibă cunoștință, date fiind circumstanțele, de faptul că secretul comercial a fost obținut, direct sau indirect, de la o altă persoană care a utilizat sau a divulgat secretul comercial în mod ilegal în sensul alin. (3).

(5) Producerea, oferirea sau introducerea pe piață a mărfurilor ce contravin normelor sau importul, exportul ori depozitarea unor astfel de mărfuri în aceste scopuri se consideră, de asemenea, o utilizare ilegală a unui secret comercial atunci când persoana care desfășoară astfel de activități avea cunoștință sau ar fi trebuit să aibă cunoștință, date fiind circumstanțele, de faptul că secretul comercial a fost utilizat în mod ilegal în sensul alin. (3).

(6) Încălcarea normelor privind protecția secretelor comerciale, reglementate prin prezenta lege, atrage răspunderea contravențională sau penală, după caz.

Art 4 Legea Privind protecția secretelor comerciale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №384 din 07.12.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021