Articolul 13 din Legea Privind protecția secretelor comerciale în Republica Moldova. Condiții de aplicare, garanții

și măsuri alternative

(1) Înainte de a dispune măsurile prevăzute la art.12 și pentru evaluarea proporționalității acestora, instanța de judecată trebuie să țină seama de circumstanțele specifice ale cazului, incluzând, după caz:

a) valoarea sau alte trăsături specifice ale secretului comercial;

b) măsurile luate în vederea protejării secretului comercial;

c) comportamentul pârâtului în dobândirea, utilizarea sau divulgarea secretului comercial;

d) impactul utilizării sau al divulgării ilegale a secretului comercial;

e) interesele legitime ale părților și impactul pe care dispunerea/respingerea măsurilor respective l-ar putea avea asupra părților;

f) interesele legitime ale terților;

g) interesul public;

h) protejarea drepturilor fundamentale.

(2) În cazul în care instanța de judecată limitează durata măsurilor prevăzute la art. 12 alin. (1) lit. a) și b), această durată trebuie să fie suficientă pentru a elimina orice avantaj comercial sau economic pe care făptuitorul l-ar fi putut obține în urma dobândirii, utilizării sau divulgării ilegale a secretului comercial.

(3) La cererea pârâtului, instanța de judecată dispune revocarea măsurilor prevăzute la art.12 alin.(1) lit. a) și b) dacă informațiile în cauză nu mai îndeplinesc cerințele stabilite conform noțiunii de secret comercial de la art. 2, din motive ce nu pot fi imputate direct sau indirect pârâtului.

(4) La cererea persoanelor pasibile de măsurile prevăzute la art. 12, instanța de judecată poate dispune plata unei despăgubiri în folosul părții prejudiciate în locul aplicării măsurilor respective, dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiții:

a) persoana respectivă, în momentul utilizării sau al divulgării secretului comercial, nu avea cunoștință și nu ar fi avut motive, date fiind circumstanțele, să ia cunoștință de faptul că secretul comercial a fost obținut de la o altă persoană care a utilizat sau a divulgat secretul comercial în cauză în mod ilegal;

b) executarea măsurilor respective ar produce prejudicii disproporționate persoanelor în cauză; și

c) despăgubirea părții prejudiciate pare a fi satisfăcătoare în mod rezonabil.

(5) Atunci când se dispune plata unei despăgubiri în locul dispunerii măsurilor menționate la art. 12 alin. (1) lit. a) și b), despăgubirea nu va depăși cuantumul redevențelor sau al drepturilor care ar fi fost datorate dacă persoana în cauză ar fi solicitat autorizația de a utiliza secretul comercial respectiv pentru perioada de timp în care s-ar fi putut interzice utilizarea secretului comercial.

Art 13 Legea Privind protecția secretelor comerciale în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №384 din 07.12.2023

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021