Articolul 26 din Legea Cu privire la asigurări în Republica Moldova. Retragerea licenţei asigurătorului (reasigurătorului)

(1) Autoritatea de supraveghere este în drept să retragă licenţa asigurătorului (reasigurătorului) în cazul în care:

a) retragerea licenţei este solicitată de asigurător (reasigurător);

b) licenţa a fost obţinută în baza unor informaţii neveridice, oferite de solicitantul de licență sau referitoare la acesta;

c) asigurătorul (reasigurătorul) nu a început să-și desfășoare activitatea de asigurare timp de un an de la data eliberării licenţei sau nu mai activează de 6 luni consecutiv;

d) asigurătorul (reasigurătorul) nu a îndeplinit măsurile specificate în Planul de remediere financiară sau măsurile respective nu și-au atins scopul;

e) instanța de judecată a emis o hotărîre de intentare a procesului de insolvabilitate sau de încetare a activității asigurătorului (reasigurătorului);

f) nu au fost înlăturate, în termenul stabilit, toate circumstanțele care au condus la suspendarea licenței;

g) asigurătorul (reasigurătorul) datorează plăţi şi cotizaţii ce rezultă din calitatea de membru al Biroului Naţional al Asigurătorilor de Autovehicule şi nu s-a conformat prescripţiei autorităţii de supraveghere, emisă în acest sens;

h) asigurătorul (reasigurătorul) nu respectă prevederile art. 34 alin. (4) din Legea nr. 414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule şi nu s-a conformat prescripţiei autorităţii de supraveghere, emisă în acest sens.

(2) Retragerea licenţei presupune încetarea activităţii asigurătorului pe toate clasele incluse în licenţă sau pe clase de asigurare separat. Retragerea licenţei pe clase de asigurare separat are drept efect excluderea acestora din licenţă.

(3) Prin derogare de la alin. (2), licenţa pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă sau licenţa pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă din cadrul clasei a 10-a din compartimentul B al anexei nr. 1 poate fi retrasă separat. În cazul asigurătorului care deţine licenţă pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă şi externă, retragerea licenţei pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă atrage după sine şi retragerea licenţei pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă.

(4) În cazul în care retragerea licenţei este solicitată de asigurător (reasigurător), iar după retragerea licenței acesta nu transferă portofoliul de asigurare, rămînînd a fi responsabil de obligațiile asumate în baza contractelor de asigurare încheiate, asigurătorul (reasigurătorul) cade sub incidența supravegherii speciale pînă la onorarea tuturor obligațiilor rezultate din contractele de asigurare.

(5) Asigurătorul (reasigurătorul) căruia i s-a retras licenţa nu are dreptul să desfăşoare activitate de asigurare şi/sau de reasigurare, fiind obligat să suspende toate operaţiunile aferente conturilor bancare, cu excepţia cazurilor legate de cheltuielile sale curente de întreţinere, de încasare a mijloacelor băneşti şi de plată a despăgubirilor şi indemnizaţiilor de asigurare, a sumelor de răscumpărare pentru contractele de asigurare (reasigurare) încheiate anterior retragerii licenţei.

(6) Prin derogare de la alin. (5), asigurătorul (reasigurătorul) căruia i s-a retras licența, cu excepția cazului de retragere a licenței la solicitarea acestuia, desfășoară activitate de investire și fructificare a fondurilor și rezervelor proprii și a celor atrase cu avizul prealabil al autorității de supraveghere. În cazul retragerii licenței la solicitarea asigurătorului (reasigurătorului), acesta desfășoară activitate de investire şi fructificare a fondurilor şi rezervelor proprii şi a celor atrase doar pentru fonduri și rezerve libere de obligații.

(7) Autoritatea de supraveghere asigură atribuirea celei mai înalte priorități plății indemnizațiilor și despăgubirilor de asigurare.

(8) Retragerea licenței nu absolvă asigurătorul (reasigurătorul) de supraveghere ulterioară de către autoritatea de supraveghere.

Art 26 Legea Cu privire la asigurări în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №407 din 21.12.2006

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului