Articolul 37 din Legea Cu privire la locuinţe în Republica Moldova. Plata pentru închirierea locuinţei şi pentru serviciile prestate

(1) Plata pentru închirierea locuinţei proprietate privată se calculează reieşind din plata pentru 1 m2 de suprafaţă totală.

(2) Plata pentru închirierea locuinţelor din fondul public de locuinţe se percepe reieşind din suprafaţa totală a locuinţei închiriate şi în baza tarifului pentru închirierea locuinţelor, aprobat de proprietar sau autoritatea abilitată, în temeiul metodologiei aprobate de către Guvern.

(3) Pe lîngă plata pentru închirierea locuinţei din fondul public de locuinţe sau a locuinţei proprietate privată, locatarul este obligat să efectueze plata pentru apa potabilă şi evacuarea apelor uzate, încălzire, alimentarea cu energie electrică, gaze naturale, transportarea deşeurilor menajere solide şi lichide, ascensor şi pentru alte servicii prestate de locator sau de furnizorul de servicii comunale şi necomunale, conform facturilor prezentate. La solicitarea locatarului, locatorul este obligat să prezinte bonurile de plată ce confirmă cheltuielile respective.

(4) La momentul încheierii contractului de locaţiune, părţile stabilesc cuantumul chiriei, care va include toate cheltuielile suplimentare, cum ar fi cheltuielile de întreţinere curentă a locuinţei închiriate, cotizaţia la reparaţia capitală a clădirii, cheltuielile pentru întreţinerea curentă a încăperilor de uz comun. După încheierea contractului, locatorul nu va avea dreptul de a cere de la locatar plăţi suplimentare neprevăzute la momentul încheierii contractului.

(5) Cuantumul chiriei poate fi modificat de comun acord al părţilor sau la cererea uneia dintre părţi.

(6) În cazul închirierii locuințelor din fondul public de locuințe, cuantumul chiriei poate fi modificat, dar nu mai des de o dată pe an, doar în cazul în care se modifică unii indicatori din metodologia de calcul al chiriei sau se modifică venitul lunar al locatarului, atât în sensul majorării, cât și al diminuării.

(7) Plata pentru închirierea locuinţei se efectuează conform termenelor stabilite în contractul de locaţiune. La solicitarea locatarului, plata pentru serviciile prestate poate fi achitată în prealabil pe o perioadă convenită de părţi, conform condiţiilor stipulate în contract.

(8) Achitarea plăţii pentru chirie se efectuează în modul stabilit în contractul de locaţiune.

(9) În cazul în care locatorul persoană fizică nu este subiect al activităţii de antreprenoriat, acesta este obligat, la încasarea plăţii, să elibereze locatarului un înscris care să confirme achitarea plăţii.

(10) În cazul locatorului persoană juridică, achitarea plăţilor se efectuează, de regulă, prin bănci şi prin oficiile poştale, dacă în contractele încheiate nu este prevăzut altfel. În cazul în care plata pentru chirie se achită direct locatorului, acesta trebuie să perceapă plata pentru chirie şi să elibereze locatarului un înscris care să confirme achitarea plăţii.

(11) La închirierea locuinţelor din fondul public de locuinţe, în cazul întîrzierii plăţilor, locatarul este obligat să achite plata penalităţilor în mărime de 0,01% din suma neachitată la termen, începînd cu prima zi de întîrziere a achitării plăţii.

(12) Locatorul poate contracta organizaţii (inclusiv prestatorii de servicii) pentru ca acestea să efectueze calcularea plăţilor pentru servicii comunale şi necomunale, cu prezentarea facturilor direct locatarului.

Art 37 Legea Cu privire la locuinţe în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №75 din 30.05.2015

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului