Articolul 52 din Legea Cu privire la locuinţe în Republica Moldova. Accesul în locuinţă

(1) Cu un preaviz de 3 zile, întocmit în scris, proprietarul sau locatarul locuinţei este obligat să asigure accesul reprezentantului asociației de proprietari din condominiu/gestionar în locuinţă sau încăperea cu altă destinaţie decît cea de locuinţă, la reţelele inginereşti de uz comun din locuinţa sa şi la elementele constructive ale proprietăţii comune în cazul în care este necesar să se inspecteze, să se repare sau să se înlocuiască unele elemente din proprietatea comună la care se poate avea acces numai din locuinţa respectivă, precum şi în cazul inspectărilor planificate a stării tehnice a clădirii, al verificării corectitudinii montării, sigilării şi funcţionării contoarelor, conform documentelor normative în vigoare. În cazurile de urgenţă, pentru a preveni o avarie ori a lichida imediat consecinţele ei, preavizul nu este necesar. Furnizorul, operatorul de servicii au acces la echipamentele de măsurare şi la reţelele inginereşti prin care se prestează serviciile comunale şi necomunale, în conformitate cu prevederile contractului şi cu actele normative în vigoare.

(2) Pentru evitarea pericolului care ameninţă viaţa locatarilor şi proprietarilor de locuinţe sau de încăperi cu altă destinaţie decît cea de locuinţă sau integritatea fizică a încăperii ori a distrugerii bunurilor lor (în caz de spargere a caloriferelor, reţelelor inginereşti etc.), care se produce în lipsa proprietarului/ locatarului de locuinţă (încăpere cu altă destinaţie decît cea de locuinţă), asociație de proprietari din condominiu/gestionar intervine imediat, din momentul informării lui, şi ia măsuri operative pentru localizarea avariei (accidentului) fără pătrunderea în locuinţă.

(3) În cazul unui pericol iminent ce nu poate fi evitat fără pătrunderea în locuinţă, în care accesul în aceasta cu acordul persoanei cu drept de acces în locuinţă nu poate fi realizat, gestionarul/ reprezentantul asociației de proprietari din condominiu intervine şi asigură pătrunderea forţată în locuinţă. Pentru aceasta, gestionarul/ reprezentantul asociației de proprietari din condominiu invită reprezentantul organului de asigurare a ordinii publice, reprezentantul administraţiei publice locale şi 2 martori dintre vecini şi asigură întocmirea procesului-verbal privind pătrunderea forţată. În procesul-verbal respectiv se indică data, ora, circumstanţele în care a fost efectuată pătrunderea forţată, acţiunile care au fost întreprinse şi daunele cauzate. Persoanele care sînt prezente la pătrunderea forţată supraveghează întreaga acţiune pînă la închiderea locuinţei, excluzîndu-se astfel pătrunderea liberă în locuinţă.

(4) Pagubele pricinuite de pătrunderea forţată se acoperă de partea care va fi stabilită, de instanţa judecătorească, ca fiind vinovată pentru apariţia situaţiei respective.

Art 52 Legea Cu privire la locuinţe în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №75 din 30.05.2015

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului