Articolul 2 din Legea Cu privire la producţia agroalimentară ecologică* în Republica Moldova. Noţiuni generale

În sensul prezentei legi, se definesc următoarele noţiuni generale:

producţie agroalimentară ecologică - obţinerea, păstrarea şi procesarea produselor agroalimentare fără utilizarea substanţelor chimice de sinteză, în conformitate cu regulile de producţie ecologică stabilite în prezenta lege şi cu standardele naţionale şi internaţionale din domeniu, certificate în modul stabilit;

autoritatea competentă în domeniul producţiei agroalimentare ecologice (în continuare - autoritate competentă) - organ al administraţiei publice centrale responsabil de reglementarea activităţii în domeniul agroalimentar;

inspecţie - examinare a unui produs agroalimentar sau a sistemelor de control al alimentelor, materiilor prime, procesate şi distribuite, inclusiv testarea produsului în procesare şi a produsului finit, pentru a verifica dacă este conform cu cerinţele prescrise pentru produsele agroalimentare ecologice, precum şi examinarea producţiei şi a sistemului de procesare;

certificare - procedură prin care organismele de inspecţie şi certificare furnizează o atestare scrisă din care să rezulte că produsele agroalimentare ecologice sau sistemele de control al acestora sînt conforme cu metodele folosite în producţia agroalimentară ecologică;

organism de inspecţie şi certificare - orice persoană juridică publică sau privată autorizată de autoritatea competentă cu atribuţia de a verifica dacă un produs vîndut sau etichetat ca ecologic este obţinut, preparat, ambalat, manipulat, comercializat, importat sau exportat în conformitate cu prevederile prezentei legi;

perioadă de conversiune - timp cuprins între începutul respectării normelor de obţinere a producţiei agroalimentare ecologice la întreprindere şi momentul certificării acestei producţii;

ingredient - orice substanţă sau material care intră ca accesoriu în compoziţia unui aliment pentru a-i conferi anumite calităţi;

materie primă - produse de origine vegetală sau animală, în stare naturală, proaspătă, conservată sau produsele derivate din procesarea industrială a acestora, precum şi substanţele organice şi anorganice care conţin sau nu aditivi, destinate furajării animalelor;

autorizare - procedură prin care autoritatea competentă recunoaşte unei persoane juridice sau persoane fizice că este conformă criteriilor prescrise pentru producţia agroalimentară ecologică;

acvacultură – creştere sau cultivare de organisme acvatice utilizînd tehnici destinate creşterii producţiei organismelor în cauză în afară de capacitatea naturală a mediului. Organismele acestea rămîn în proprietatea unei persoane fizice sau juridice în perioada fazei de creştere sau cultivare, inclusiv recoltarea;

promovare – orice reprezentare destinată publicului, realizată altfel decît prin etichetare, ce are obiectivul sau poate să influenţeze şi să formeze atitudinea, convingerile şi comportamentele cu scopul de a promova, direct sau indirect, vînzarea de produse ecologice;

organisme modificate genetic şi derivatele lor - organisme obţinute prin tehnici de modificare a materialului genetic într-un mod nenatural prin reproducere/recombinare, cu excepţia celor obţinute prin conjugare, transducţie şi hibridare;

marca naţională „Agricultura Ecologică – Republica Moldova” – o combinaţie de text şi imagine grafică, imprimată pe eticheta produselor agroalimentare ecologice sau plasată lîngă aceste produse în scop de etichetare, prezentare şi promovare a produselor agroalimentare ecologice.

Art 2 Legea Cu privire la producţia agroalimentară ecologică* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №115 din 09.06.2005

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021