Principiile generale ale producţiei agroalimentare ecologice sînt următoarele:
a) realizarea unui agroecosistem echilibrat, durabil şi diversificat care să asigure protejarea resurselor naturale, sănătăţii şi vieţii consumatorilor;
b) neadmiterea aplicării oricăror tehnologii poluante, reglementarea restrictivă a utilizării substanţelor chimice de sinteză şi a practicilor agricole potenţial distructive;
c) protecţia şi sporirea diversităţii prin alegerea tipurilor de culturi şi specii, precum şi a metodelor de creştere a animalelor ce pot contribui la armonizarea producţiei agroalimentare ecologice cu limitele naturale ale solei;
d) realizarea structurilor de producţie şi a asolamentelor echilibrate, în cadrul cărora rolul principal să îl deţină soiurile şi rasele cu un grad înalt de adaptare şi rezistenţă genetică sporită la boli şi dăunători;
e) aplicarea unor tehnologii moderne, atît pentru cultura plantelor, cît şi pentru creşterea animalelor, care să satisfacă cerinţele speciilor, soiurilor şi raselor;
f) menţinerea continuă şi ameliorarea fertilităţii naturale a solului, precum şi integrarea sistemului de cultivare a plantelor cu cel de creştere a animalelor;
g) realizarea mecanismelor de amplasare în spaţiu a agriculturii ecologice care asigură un agroecosistem echilibrat şi durabil şi fac posibilă structurarea configuraţiei geografice astfel încît să stimuleze procesele naturale de autopurificare şi revitalizare a solei, de reducere a concentrării poluanţilor în sol şi de evitare a trecerii acestora din sol în plante, în ape şi în atmosferă, ţinîndu-se sub control sursele de poluare;
h) desfăşurarea pe principii benevole a activităţii de întreprinzător în domeniul producţiei agroalimentare ecologice.
Art 3 Legea Cu privire la producţia agroalimentară ecologică* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №115 din 09.06.2005
Structura actului