Articolul 6-1 din Legea Cu privire la producţia agroalimentară ecologică* în Republica Moldova. Marcarea produselor agroalimentare ecologice

(1) Etichetele vor cuprinde marca naţională „Agricultura Ecologică – Republica Moldova”, înregistrată conform legislaţiei în vigoare, indicînd că produsul respectiv este conform cu regulile de producţie ecologică.

(2) Marca naţională „Agricultura Ecologică – Republica Moldova” se utilizează în scop de etichetare, prezentare şi promovare a produselor agroalimentare ecologice şi se aplică numai la produsele agroalimentare ce au fost supuse procedurilor de inspecţie şi certificare pe tot parcursul ciclului de producţie de către organismele de inspecţie şi certificare, autorizate de autoritatea competentă în baza acreditării acordate de organismul naţional de acreditare.

(3) Marca naţională „Agricultura Ecologică – Republica Moldova” se aplică la produsele procesate numai în cazul în care:

1) producţia de alimente ecologice procesate este separată în timp şi spaţiu de producţia de alimente neecologice;

2) compoziţia alimentelor ecologice procesate corespunde următoarelor condiţii:

a) produsul este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă. Apa şi sarea de bucătărie nu se iau în considerare în cazul în care se stabileşte că un produs este fabricat în principal din ingrediente de origine agricolă;

b) pot să fie utilizaţi aditivii, auxiliarii tehnologici, aromele, apa, sarea, preparatele din microorganisme şi enzime, mineralele, oligoelementele, vitaminele, precum şi aminoacizii şi alţi micronutrienţi incluşi în alimente în scop nutriţional special, numai dacă utilizarea lor în producţia ecologică a fost autorizată;

c) ingredientul ecologic să nu fie într-o compoziţie cu acelaşi ingredient în formă neecologică sau cu unul provenit din producţia de conversiune;

d) să nu se utilizeze substanţe sau tehnici ce ar reconstitui proprietăţile pierdute în timpul procesării sau depozitării alimentelor ecologice, ce ar corecta rezultatele neglijenţei în timpul procesării sau care ar putea crea confuzii în orice alt fel în ce priveşte adevărata natură a acestor produse;

3) ingredientele ecologice constituie cel puţin 95% din greutatea ingredientelor de origine agricolă.

(4) În alte cazuri ale producţiei procesate, în lista de ingrediente şi în acelaşi cîmp vizual cu descrierea comercială, se utilizează termenii sinonimi „biologic”, „organic” sau combinaţiile acestora dacă:

a) ingredientul principal este un produs al activităţii de vînat sau pescuit;

b) alte ingrediente de origine agricolă sînt ecologice;

c) în lista de ingrediente se concretizează care dintre acestea sînt ecologice.

(5) În cazurile în care se aplică prevederile alin. (4), trimiterile la metoda de producţie ecologică pot apărea numai în privinţa ingredientelor ecologice, iar în lista de ingrediente se include procentajul de ingrediente ecologice în proporţie cu cantitatea totală de ingrediente de origine agricolă.

(6) Termenii menţionaţi la alin. (4) şi indicaţia procentajului menţionat la alin. (3) pct. 3) apar în aceeaşi culoare şi cu caractere identice ca dimensiune şi stil cu restul indicaţiilor din lista de ingrediente.

(7) Dreptul de utilizare a mărcii naţionale „Agricultura Ecologică – Republica Moldova” la produse, etichete şi la ambalajele produselor agroalimentare ecologice îl au agenţii economici care produc, procesează, importă, exportă şi/sau comercializează produse agroalimentare ecologice, înregistraţi de autoritatea competentă.

Art 6-1 Legea Cu privire la producţia agroalimentară ecologică* în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №115 din 09.06.2005

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021