Articolul 24 din Legea Cu privire la serviciile publice în Republica Moldova. Cerințe privind încasarea plăților pentru prestarea serviciilor publice

(1) Serviciile publice se prestează beneficiarilor de servicii publice gratuit sau cu plată.

(2) Nu este admisă stabilirea plății pentru serviciile publice caracterul gratuit al cărora este garantat de actele normative.

(3) Taxa de stat pentru prestarea serviciilor publice se încasează în cazurile, modul și cuantumurile stabilite de Legea taxei de stat nr.213/2023.

(4) În cazurile stabilite expres și exhaustiv de actele normative, serviciile publice se prestează cu plată.

(5) Tarifele percepute pentru prestarea serviciilor publice cu plată în formă electronică și la ghișeu sunt stabilite distinct și au drept scop doar acoperirea cheltuielilor efective ale prestatorului în procesul de prestare a serviciilor publice.

(6) În procesul de prestare a serviciilor publice nu pot fi percepute tarife pentru realizarea de către prestatorul de servicii publice a unor operațiuni administrative care trebuie realizate din oficiu sau în mod obligatoriu.

(7) La rectificarea erorilor evidente (greșeli de redactare, de calcul sau similare) dintr-un act administrativ individual emis beneficiarului de servicii publice în rezultatul prestării serviciilor publice, comise de către prestatorul de servicii publice și/sau de angajații acestuia, nu se încasează plăți de la beneficiarul de servicii publice.

(8) Nomenclatorul serviciilor publice cu plată prestate de către autoritățile/instituțiile publice bugetare și mărimea tarifelor la servicii se stabilesc de către Guvern sau, după caz, de către autoritățile administrației publice locale, în funcție de bugetul de la care se finanțează autoritatea/instituția respectivă.

(9) Autoritățile administrației publice locale sunt responsabile, în condițiile legii, de respectarea standardelor de cost și de calitate, aprobate de Guvern, la prestarea serviciilor publice transferate în competența acestora.

(10) În cazul serviciilor publice cu plată aferente emiterii actelor permisive, costul serviciilor respective și cel al actelor emise sunt stabilite în anexele nr. 1 și nr. 2 la Legea nr. 160/2011 privind reglementarea prin autorizare a activității de întreprinzător.

(11) Încasarea plăților de către prestatorii de servicii publice pentru serviciile publice prestate cu plată se realizează prin intermediul serviciului guvernamental de plăți electronice, în modul stabilit de Guvern.

Art 24 Legea Cu privire la serviciile publice în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №234 din 23.12.2021

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului