Articolul 14 din Legea Cu privire la statutul militarilor în Republica Moldova. Timpul de serviciu şi dreptul la odihnă

(1) Durata săptămînală a timpului de serviciu al militarilor care îndeplinesc serviciul militar prin contract nu va depăşi, cu excepţia cazurilor prevăzute la alin.(5), durata săptămînală de muncă stabilită de legislaţia în vigoare.

(2) Militarilor prin contract antrenaţi la îndeplinirea obligaţiilor serviciului militar în afara duratei săptămînale a timpului de serviciu li se acordă timp de odihnă în alte zile ale săptămînii, în modul stabilit de comandant (şef), iar în cazul imposibilităţii acordării timpului de odihnă, perioada îndeplinirii obligaţiilor serviciului militar peste limita stabilită poate fi alăturată la concediul anual.

(3) Pentru militarii prin contract se stabileşte săptămîna de serviciu de 5 zile cu 2 zile de odihnă, iar pentru militarii în termen şi cei în termen redus şi pentru studenţii instituţiilor de învăţămînt din domeniul milităriei săptămîna de serviciu este de 6 zile cu o zi de odihnă.

(4) Durata zilnică de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu pentru militarii în termen şi cei în termen redus se reglementează prin orarul zilei al unităţii militare, întocmit în conformitate cu cerinţele regulamentelor militare.

(5) În perioada stării de urgenţă, de asediu sau de război, a executării serviciului de luptă, de alarmă, a participării la exerciţii şi antrenamente militare, la alte acţiuni legate de asigurarea capacităţii de luptă şi de mobilizare, timpul de serviciu nu se limitează, oferindu-li-se militarilor timp pentru odihnă.

(6) Militarii au dreptul la odihnă. Acest drept se asigură prin:

a) stabilirea timpului de îndeplinire a obligaţiilor de serviciu, care nu va depăşi 40 de ore pe săptămînă;

b) oferirea zilelor de odihnă şi de sărbătoare;

c) acordarea concediului anual obligatoriu, concediilor suplimentare, medicale, pe motive familiale, pentru studii, de creaţie şi de stimulare. Militarilor în termen şi celor în termen redus li se acordă permisie, în conformitate cu regulamentele militare;

(7) Concediile acordate militarilor prin contract sînt plătite în conformitate cu actele normative corespunzătoare.

(7-1) Concediul de maternitate, inclusiv pentru soţia militarului prin contract care se află la întreţinerea acestuia, concediul parţial plătit pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 3 ani, concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vîrstă de pînă la 10 ani şi concediul pentru îngrijirea copilului în vîrstă de pînă la 18 ani care suferă de maladie oncologică sau cu dizabilitate pentru afecţiuni intercurente se acordă conform dispoziţiilor generale.

(7-2) Baza de calcul şi cuantumul indemnizaţiilor acordate pentru perioada aflării în concediile prevăzute la alin. (7-1) se stabilesc în modul şi condiţiile prevăzute de Legea nr. 289-XV din 22 iulie 2004 privind indemnizaţiile pentru incapacitate temporară de muncă şi alte prestaţii de asigurări sociale, similar persoanelor asigurate.

(7-3) Indemnizaţiile acordate pentru perioada aflării în concediile prevăzute la alin. (7-1) se plătesc la locul de serviciu al militarului prin contract din bugetul de stat.

(8) Militarii prin contract, în dependenţă de vechimea în serviciu, au dreptul la concediu anual cu următoarea durată:

a) pînă la 15 ani – 35 de zile calendaristice;

b) de la 15 la 20 de ani – 40 de zile calendaristice;

c) 20 de ani şi mai mult – 45 de zile calendaristice.

(9) Absolvenţilor studiilor superioare de licență (ciclul I) din cadrul instituțiilor de învățămînt din domeniul milităriei, imediat după absolvire, li se acordă un concediu obligatoriu cu durata de 30 de zile calendaristice.

(10) Modul şi termenul de acordare a concediilor se stabilesc de Regulamentul cu privire la modul de îndeplinire a serviciului militar în Forţele Armate.

(11) Neacordarea concediului anual obligatoriu în decurs de 2 ani consecutiv este interzisă. În caz de eliberare din serviciul militar, militarul prin contract are dreptul la compensarea tuturor concediilor de odihnă anuale nefolosite. Modul de calcul al compensaţiei pentru concediul de odihnă anual nefolosit este stabilit de Guvern.

(12) Militarii prin contract beneficiază de concedii de odihnă anuale suplimentare plătite, care se acordă conform legislaţiei în vigoare.

(14) Rechemarea militarilor din concediu, cu excepţia concediului de maternitate şi concediului medical, se admite numai în cazuri excepţionale, cînd cerinţele apărării şi securităţii naţionale o impun, prin ordin al conducătorului structurii militare. Conducătorul structurii militare se poate opune acordării concediului militarilor, cu excepţia concediului de maternitate şi concediului medical, numai în cazuri excepţionale, cînd cerinţele apărării şi securităţii naţionale o impun.

(15) Zilele de concediu neutilizate vor fi folosite de către militarul rechemat din concediu după încetarea situaţiei care a determinat rechemarea sau la o altă dată stabilită prin acordul părţilor. Folosirea de către militar a zilelor de concediu neutilizate se efectuează în temeiul ordinului comandantului (şefului) unităţii militare.

Art 14 Legea Cu privire la statutul militarilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №162 din 22.07.2005

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului