Articolul 35 din Legea Cu privire la statutul militarilor în Republica Moldova. Eliberarea militarilor din serviciul militar

(1) Eliberarea militarilor din serviciul militar în termen sau din cel cu termen redus se reglementează de legislaţia în vigoare.

(2) Eliberarea militarilor din serviciul militar prin contract se efectuează:

a) prin ordinul comandantului (şefului) unităţii militare – pentru efectivul de soldaţi şi de sergenţi;

b) prin ordinul conducătorului structurii militare – pentru toate categoriile de militari, cu excepţia militarilor prevăzuţi la lit. d);

d) prin decretul Preşedintelui Republicii Moldova – pentru conducătorul structurii militare, şeful Marelui Stat Major al Armatei Naționale.

(3) Eliberarea militarilor din serviciul militar prin contract se efectuează în următoarele cazuri:

a) la expirarea contractului;

b) la atingerea vîrstei-limită de aflare în serviciul militar;

c) la clasarea acestora inapţi pentru serviciul militar de către comisia medico-militară;

d) la clasarea acestora apţi necombatant pentru serviciul militar de către comisia medico-militară, în cazul cînd nu pot fi folosiţi pentru serviciul militar din cauza lipsei funcţiilor vacante;

e) în legătură cu exmatricularea din instituția de învățămînt din domeniul milităriei– pentru studenţii instituţiilor respective;

f) la tăinuirea faptelor ce împiedică încadrarea în serviciul militar;

h) în urma unor măsuri de organizare – dacă este imposibilă folosirea militarului într-o funcţie similară celei deţinute în serviciul militar şi dacă el nu acceptă să fie transferat într-o funcţie inferioară;

i) la transferarea într-o altă structură de stat în care este prevăzut serviciul special;

j) din motive de inaptitudine pentru funcţia exercitată;

k) la comiterea delictelor ce discreditează titlul de militar;

l) din motive familiale;

m) din iniţiativa personală a militarului;

n) la alegerea în funcţii elective;

o) la condamnarea militarului de către instanţa de judecată pentru săvîrşirea unei infracţiuni.

(4) Militarii condamnaţi de către instanţa de judecată pentru infracţiunile comise la pedeapsă penală cu amendă, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate, şi cei liberaţi de pedeapsa penală, pot continua serviciul militar prin contract, cu excepţia cazurilor cînd eliberarea lor este propusă de către conducătorul structurii militare, comandantul (şeful) unităţii militare.

(5) Militarii se consideră eliberaţi din serviciul militar din ziua cînd au fost radiaţi din tabelul nominal al unităţii militare. Militarul urmează să fie radiat din tabelul nominal nu mai tîrziu de 2 luni de la data emiterii ordinului cu privire la eliberarea lui din serviciul militar, fără a lua în considerare termenul aflării militarului în concediu.

(6) Militarii decedaţi şi cei care au părăsit fără voie structura (unitatea) militară sau locul de serviciu sînt radiaţi din tabelul nominal al structurii (unităţii) militare nu mai tîrziu de 2 luni din momentul constatării faptului.

(7) Militarii prin contract care nu au atins vîrsta-limită de aflare în serviciul militar nu pot fi eliberaţi din serviciul militar fără acordul lor, cu condiţia folosirii lor raţionale în serviciul militar, în cazurile prevăzute la alin.(3) lit.a) şi d).

(8) În interesul completării Forţelor Armate, militarii prin contract clasaţi de către comisia medico-militară ca fiind apţi pentru serviciul militar şi care dovedesc o înaltă competenţă profesională, la decizia conducătorului structurii militare, pot fi lăsaţi în serviciul militar pînă la 5 ani peste limita de vîrstă de aflare în serviciul militar prin contract.

(9) Cu două luni pînă la expirarea contractului de îndeplinire a serviciului militar, structura (unitatea) militară şi militarul sînt obligaţi să se informeze reciproc, în scris, despre expirarea contractului şi despre intenţia de a încheia sau nu un contract succesiv.

(10) În cazul cînd părţile contractante nu şi-au onorat obligaţiile prevăzute la alin.(9), contractul se consideră încetat din momentul expirării sale. Militarul se eliberează din serviciul militar din iniţiativa structurii (unităţii) militare, în legătură cu expirarea contractului, fără dreptul la indemnizaţia prevăzută la art.19 alin.(3), răspunderea disciplinară şi materială pentru aceasta revenind persoanelor cu funcţie de răspundere din cadrul structurii (unităţii) militare.

(14) Militarii prin contract care au fost eliberaţi din serviciul militar în temeiul alin.(3) lit.e)-g) şi i)-o) se vor achita cu unitatea militară pînă în ziua radierii lor din tabelul nominal, plătind în mod obligatoriu valoarea restantă a echipamentului militar.

(15) Militarii prin contract care au fost achitaţi de instanţele de judecată sau în privinţa cărora s-a dispus scoaterea de sub urmărire penală ori încetarea urmăririi penale pe temei de reabilitare se restabilesc în toate drepturile prevăzute pentru această categorie de militari, inclusiv calcularea vechimii în serviciul militar.

Art 35 Legea Cu privire la statutul militarilor în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №162 din 22.07.2005

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului