Articolul 47 din Legea Integrităţii în Republica Moldova. Înlăturarea consecinţelor actelor de corupţie, actelor conexe acestora şi ale faptelor coruptibile, repararea prejudiciului

(1) În cazul săvîrşirii actelor de corupţie şi actelor conexe acestora, bunurile, serviciile, privilegiile sau avantajele necuvenite transmise pentru a determina comiterea infracţiunii sau pentru a-l răsplăti pe infractor ori bunurile, serviciile, privilegiile sau avantajele necuvenite dobîndite prin săvîrşirea infracţiunii, dacă nu sînt restituite persoanei vătămate, în măsura în care nu servesc la despăgubirea acesteia, se confiscă, iar dacă acestea nu se găsesc, condamnatul este obligat la plata contravalorii. În toate cazurile, luarea măsurilor asigurătorii este obligatorie.

(2) Înregistrarea organizaţiei comerciale cu încălcarea prevederilor art. 41 alin. (2) atrage lichidarea acesteia, cu radierea din Registrul de stat, şi răspunderea disciplinară a registratorului. Lichidarea și radierea organizațiilor comerciale din Registrul de stat au loc și în cazul în care informația despre identitatea beneficiarilor efectivi prezentată la înregistrare în conformitate cu art. 41 alin. (2) este incorectă sau falsă.

(3) Deciziile adoptate, contractele încheiate, alte acţiuni sau orice clauză a unei convenţii al căror obiect sau cauză constituie un act de corupţie sau un act conex actelor de corupție sînt lovite de nulitate absolută.

(4) Actele juridice încheiate între organizaţiile comerciale și entităţile publice cu încălcarea limitărilor de reprezentare stabilite pentru foştii agenţi publici, prevăzute la art. 38 lit. b), precum şi actele încheiate de către persoanele juridice înregistrate în Republica Moldova contrar prevederilor art. 41 alin. (2) sînt lovite de nulitate absolută, cu excepția cazurilor în care anularea acestora ar aduce daune interesului public.

(5) Orice parte la contract al cărei consimţămînt a fost viciat de un act de corupţie sau de un act conex actelor de corupție poate reclama, în modul stabilit de lege, rezilierea/anularea lui, fără a-şi prejudicia dreptul la despăgubiri.

(6) Persoana care a suferit un prejudiciu rezultat dintr-un act de corupţie sau dintr-un act conex actelor de corupție are dreptul la repararea acestui prejudiciu în conformitate cu prevederile legislaţiei penale, contravenţionale sau, după caz, civile.

(7) După repararea prejudiciului din contul bugetului corespunzător, pîrîtul are dreptul de regres faţă de persoana vinovată în mărimea despăgubirii plătite.

Art 47 Legea Integrităţii în Republica Moldova cu schimbări 2024 anul №82 din 25.05.2017

Legea este valabilă. Relevanța verificată la 03.09.2021

Structura actului